Heavy drinker images.  This image is released under Creative Commons. Feel free to use and please credit Diamond Rehab Thailand, linking the credit through to https://diamondrehabthailand.com.

Nem csak a függőség kezelésére lehet jó az alkoholizmus elleni gyógyszer

A diszulfiram a hivatalos szervek által jóváhagyott gyógyszer a krónikus alkoholizmus kezelésére. Szorongásoldóként is szolgálhat.


A legtöbb ember csak átmenetileg, stresszes helyzetekben tapasztal szorongást, de a szorongásos zavarokban szenvedők hat hónapig vagy annál hosszabb ideig a legtöbb napon szoronganak, ami negatívan befolyásolja az életminőségüket. A szorongás enyhítésére egyesek benzodiazepineket szednek, a szorongásoldó gyógyszerek egy csoportját, amelybe a Xanax és a Valium is beletartozik.


Bár a gyógyszerek rövid távon nagyon hatékonyak lehetnek, nem kívánt mellékhatásokat is okozhatnak, például amnéziát, kábulást és gyenge koordinációt. Emellett potenciálisan függőséget okoznak, és veszélyes más drogokkal vagy alkohollal keverni őket, hosszabb ideig tartó használat után pedig az elvonási tünetek rendkívül nehezek lehetnek. Itt jön a képbe a diszulfirám (DSF), ami az amerikai hivatalos ellenőrzőszerv (FDA) által jóváhagyott gyógyszer a krónikus alkoholizmus kezelésére.

Úgy működik, hogy gátolja az alkohol metabolizálásához szükséges enzimet - ennek eredményeként a gyógyszert szedő emberek rosszul érzik magukat, amikor isznak. A DFS megakadályozza azt is, hogy a FROUNT nevű fehérje két kemokinreceptoron (CCR2 és CCR5) keresztül a sejtekhez kötődjön. A kemokinreceptorok szabályozzák az immunrendszer sejtjeinek viselkedését, de kimutatták, hogy a rágcsálók érzelmi viselkedésének szabályozásában is szerepet játszanak.

Egy új tanulmányhoz a Tokiói Tudományegyetem kutatói azt tűzték ki célul, hogy összekapcsolják ezeket a korábbi kutatásokat azzal, hogy megvizsgálják, van-e potenciál a DSF-ben, mint szorongás elleni gyógyszerben. Miután egyes egereknek DSF-et adtak, másoknak a gyakori benzodiazepin diazepamot, másoknak pedig semmilyen gyógyszert, a kutatók tanulmányozták viselkedésüket egy emelt plusz labirintusban, amely egy plusz alakú platformból áll, ahol a négy karból kettőnek van fala, kettőnek pedig nincs.

A szorongást tapasztaló egerek jellemzően a legtöbb időt a védőfalakkal ellátott karokban töltik, de a diazepámmal kezelt egerekhez hasonlóan a DSF-fel kezelt egerek is jelentősen több időt töltöttek a teszt védtelen karjaiban, mint a kezeletlen egerek, ami arra utal, hogy csökkentette a szorongást. Az egerek koordinációjukat, egyensúlyérzéküket és memóriájukat vizsgáló teszteknek is alávetették. Ezek során a DSF egerek nem mutattak olyan károsodást, mint a diazepámot kapott egereknél.

A benzodiazepinek nem az egyetlen szorongásoldó gyógyszerek, és sokan támaszkodhatnak olyanokra, amelyek nem okoznak ilyen zavaró mellékhatásokat. Vannak azonban olyanok, akiknek sok gyógyszer kipróbálása után sem sikerül enyhülést találniuk, így továbbra is szükség van újakra. Túl korai lenne még megmondani, hogy a DSF lesz-e a következő szorongás elleni gyógyszer, mivel az egereken működő kezelések gyakran nem működnek az embereken. Mivel azonban a DSF-et már engedélyezte az FDA, könnyebb lesz tesztelni és engedélyeztetni egy másik betegségre, ha beigazolódik.

(Forrás: BigThink)

A figyelmetekbe ajánljuk