részeg nő alszik lufik között

Miért akarunk inni azután is, hogy már nagyon részegek vagyunk?

Megvan az, amikor már szédülsz, picit rosszul is vagy, de valamiért jó ötletnek tartod tovább inni? Most elmagyarázzuk, miért győz a kalandvágy a józanész felett.


Biztos veled is előfordult már, hogy már picit sem voltál stabil a saját lábadon, picit szédültél, picit rosszul voltál, a szavakat is nehezedre esett kimondani, de valamiért hajtott valami belülről, hogy tovább igyál, annak ellenére, hogy biztosra vehetted az életért küzdős, egész nap a WC előtt térdelő másnapot. Na de miért kívánjuk még akkor is az alkoholt sokszor, amikor már hányingerünk van tőle éppen?

Bár az alkohol ugyan elnyomja agyunk bizonyos részeit, amik a mozgáskoordinációért felelnek például, viszont alaposan beindítja legfontosabb szervünk azon részét, ami az önjutalmazásért felel. Ez a része felel azért, amikor vágyunk valamire, meg akarjuk kapni azt, meg az örömért is, amit akkor érzünk, amikor megkapjuk a vágyott dolgot.

Egy kutatás kimutatta, hogy nem kell ahhoz feltétlenül alkoholnak lennie a szervezetünkben, néha már az első korty sörtől dopamint termelhet az agyunk, beindítva az önjutalmazó mechanizmusunk. Emellett a boldogságunkért hajlamos endorfin is elszabadul a szervezetben attól, hogy beleiszunk egy pohár sört.

Amikor túl sokat iszunk, az agyunk két útvonalon indul el, leegyszerűsítve az egyik az a folyamat, aminek a végén az őrültségekhez gyűjtjük a bátorságot, amikből ideális esetben pozitív emlékek is lesznek idővel. A másik útvonal pedig kvázi a józaneszünk, ami azt mondaná nekünk, hogy sok lesz a jóból.

Csakhogy alkohol hatására a rövidtávú memóriánk leginkább az önjutalmazó élményeket, vagy is azt a boldog érzetet, amikor ittunk raktározza el sokszor. Így amikor már mindjárt okádunk, akkor azért akarunk még inni, mert a memórián a pozitív élményt hívja elő, amikor az ivásra gondolunk, amit akkor éreztünk, amikor még boldogok voltunk tőle. Az endorfin és a dopamin kettőse ilyenkor győz a rövidtávú memóriánkkal.

Ha pedig ez a folyamat sokszor végbemegy az ember agyában, akkor az arra taníthatja, hogy folyamatosan akarjon mégtöbbet. Szóval tudat alatt véletlenül ráneveljük ilyenkor a függőség kialakítására az agyunkat.

(Forrás: MEL Magazine)

A figyelmetekbe ajánljuk