asztal festék ecset pergamen papír festmény lovak hercegek kínai írás

Az egyik leghíresebb kínai császárt és kíséretét ábrázoló 700 éves festmény több mint 32 millió angol fontért, azaz közel 13 milliárd forintért kelt el egy hongkongi árverésen. A tekercs több kínai császár tulajdonában is volt.


Az öt részeg herceg hazalovagol című festményt Ren Renfa ismert kínai művész és hivatalnok készítette a Jüan-dinasztia korában 1271 és 1368 között. A két méter hosszúságú papírra festett képen Li Lung-cse herceg is feltűnik, aki később Hszüang-cung néven Kína egyik legjelentősebb dinasztiájának, a Tang uralkodóháznak császárává vált 713 és 756 között. Negyvenhárom évig tartó uralkodása során stabil bel- és külpolitikájával, a virágzó művészeti és vallási élet megteremtésével, valamint technikai újításaival elhozta a császárság aranykorát.

„A festmény azt örökíti meg, ahogyan az öt herceg, miután jól érezték magukat és lerészegedtek, hazatérnek a szórakozásból. Az egyik herceg közülük Kína legnevesebb uralkodója lesz később. Úgy ábrázolták, mint aki eléggé bírja az italt ahhoz, hogy utána még hazatérhessen a részeg társaival"

– mondta Sally Fong, a Sotheby's aukciósház kínai festészettel foglalkozó szakértője.

Később a tekercs több uralkodó gyűjteményében is megfordult, majd 1922-ben Kína utolsó császára, Pu Ji, azaz Hszüan-tung – akinek emlékiratai alapján készült Bernardo Bertolucci Az utolsó császár című Oscar-díjas filmje – kimenekítette a festményt a Tiltott Városból dinasztiájának bukása után. A műalkotás értékét minimum 7 millió angol fontra becsülték, amihez képest közel ötszörös áron kelt el.

via ContextUs

A figyelmetekbe ajánljuk