harry potter első könyv

Horribilis összegért kelt el a Harry Potter-regény első kiadása

Az ismeretlen vevő odatelefonált, majd a bónuszokkal együtt kifizetett érte 30 millió forintnak megfelelő fontot.

Egy staffordshire-i könyvtár árverésen elkelt az egyik legelső kiadása az első könyvnek, a Harry Potter és a bölcsek kövének. A magas összeg oka, hogy a könyvet mindössze 500 példányban nyomtatták ki kemény fedéllel 1997 júniusában. Az árverés előtt így is a kezdő árat csupán 30 ezer" fontra (nagyjából 12 millió forintra) becsülték.

Maga az árverést vezető Jim Spencer is meghökkent az összegen. Spencer eddig a Harry Potter és a Bölcsek köve négy első kiadásának eladásával foglalkozott, de elmondta, hogy ez volt a legmagasabb ár, amit az aukciós felek egy példányért fizettek.

A könyv hivatalosan 60 ezer fontért kelt el (nagyjából 24 millió forint), de a különböző juttatásokkal együtt 75 ezer fontra (nagyjából 30 millió forint) rúgott a végösszeg.

Az eladó a megjelenés után 8 hónappal vásárolta a kötetet, hogy a gyerekeit angolul taníthassa, most pedig már a lánya tanulmányait fogja finanszírozni az összegből - írja a BBC.

A vevőről csak annyit tudni, hogy telefonon licitálta a legjobb ajánlatot. Valószínűleg most ő is boldog, hogy megszerezte a kivételesen ritka Harry Potter-kötetet – Spencer szerint az ára csak nőni fog a példánynak.

A figyelmetekbe ajánljuk