Teszlek süveget fel! – érdekességek a 20 éves Harry Potter és a bölcsek kövéről

Teszlek süveget fel! – érdekességek a 20 éves Harry Potter és a bölcsek kövéről

A Harry Potter és a bölcsek köve című film bemutatásának 20. évfordulója alkalmából összegyűjtöttünk néhány érdekes tényt, amit lehet eddig nem tudtál róla. Dumbledore szerepe

Richard Harris háromszor is visszautasította Dumbledore szerepét, de végül igent mondott, miután unokája megfenyegette, hogy soha többé nem áll szóba vele.

Robin Williams, mint Hagrid?

Robin Williams utolsó napjairól készítettek dokumentumfilmetInstagram/robinwilliams

A néhai Robin Williams állítólag szerette volna eljátszani Rubeus Hagridot a filmekben, de elutasították.

Robin felhívta a rendezőt, Chris Columbust, mert nagyon szeretett volna szerepelni a filmben, de ez egy kizárólag britekre vonatkozó rendelet volt.

– nyilatkozta Janet Hirshensom casting igazgató a HuffPostnak még 2016-ban.


A színész szerencsétlenségére a könyvek szerzője, J. K. Rowling ragaszkodott ahhoz, hogy csak brit színészek játsszák a szerepet.

Steven Spielberg is dolgozott a filmen

Steven Spielberg minden idők legjobb családi filmjeit készítette, köztük az E.T.-t és a Jurassic Park-ot, sőt, egy ideig a Harry Potter és a bölcsek köve elkészítésével is foglalkozott.

Felajánlották nekem a Harry Pottert. Körülbelül öt-hat hónapig fejlesztettem a forgatókönyvet Steve Kloves-szal, aztán kiszálltam. Egyszerűen úgy éreztem, hogy még nem állok készen arra, hogy egy gyerekfilmet csináljak, a gyerekeim pedig őrültnek tartottak"

– így nyilatkozott a Digital Spy-nak még 2012-ben.

A film utolsó jelenete egyben a legelső leforgatott jelenet is 

A valaha leforgatott első jelenet elég furcsa lehetett a szereplőknek, különösen Daniel Radcliffe, Emma Watson és Rupert Grint számára, tekintve, hogy ez volt az utolsó jelenet kronológiailag.

Amit a Bölcsek köve első napján forgattunk, az az utolsó vonatos jelenet volt valójában, ahol Harry megnézi a Roxfortot. Emma, Dan és Rupert pedig a vonat előtt kuporog"

– mondta Christopher Columbus rendező az Entertainment Weekly Binge Podcast című műsorában.

Daniel Radcliffe-nek zöld kontaktlencsét kellett volna viselnie

YouTube

J.K. Rowling könyveiben Harrynek zöld szemei vannak, amelyek hasonlítanak néhai édesanyja, Lily szemeire. A való életben azonban a zöld szemek elég ritkák, Daniel Radcliffe-nek pedig valójában kék szeme van. A filmkészítők ezért azt tervezték, hogy a színész a filmek során végig zöld kontaktlencsét fog viselni, de ez az ötlet rövid életű volt.

A BBC-nek adott 2005-ös interjúban maga Radcliffe árulta el, hogy miért:

Az első filmben azért próbáltam ki a kontaktlencséket, mert a könyvben Harry szemei ragyogó zöldek, az enyémek pedig sokkal kékebbek, mint amilyennek lenniük kellene. Ezért zöld kontaktlencsét tettünk be, de gyötrelmesen fájdalmas volt."

Emma Watsonnak műfogakat kellett volna viselnie

YouTube

A könyvekben Hermionét úgy írják le, mint akinek kapafogai vannak. A filmkészítők megpróbálták megváltoztatni Watson külsejét a filmhez úgy, hogy egy műfogsorral látták el, de a színésznő csak egy jelenetet tudott ezekkel forgatni, mivel nem tudott rendesen beszélni benne.

A figyelmetekbe ajánljuk