Jelenet a Harry Potter című filmből.
Warner Bros.

„Ne hagyjatok zoknikat Dobby sírjánál!” Harry Potter-rajongók szennyezik a walesi strandot

A National Trust Wales szerint a zoknik, csecsebecsék és festett kavicsok, amelyeket a Dobby halálának helyszínéül szolgáló strandon hagynak, károsítják a környezetet.


A Harry Potter-rajongás gyorsan környezetvédelmi problémává kezd válni Walesben, ahol a 2010-es Harry Potter és a Halál ereklyéi első részének azon jelenetét forgatták, mely során Dobby, a házimanó meghal. Mivel egyre többen látogatnak el a pembrokeshire-i Freshwater West Beach-re a természetvédők aggódnak a tágabb értelemben vett táj megőrzése miatt.

Mióta a fanok egy csoportja emlékművet állított Dobbynak a helyszínen, még több rajongó látogatott el ide, hogy lerója tiszteletét – és gyakran zoknit is hoznak magukkal.

A The New York Times szerint a helyi természetvédelmi csoport, a National Trust Wales nemrégiben nyolc hónapos vizsgálatot végzett az emlékmű strandra és környezetre gyakorolt hatásairól.

Ez is érdekelhet: Daniel Radcliffe alaposan nekiment J. K. Rowlingnak

A felülvizsgálat részeként a National Trust Wales fontolóra vette az emlékmű lebontását, mivel a terület további eróziójától tart. Dobby követőinek szerencséjére azonban a sírhelyet engedélyezték – néhány új szabálymódosítással.

A Trust arra kéri a látogatókat, hogy az emlékmű meglátogatásakor csak fényképeket készítsenek, hogy ezzel is segítsenek a táj védelmében

– írja a természetvédelmi csoport.

Cikkünk hasonló témában: Ralph Fiennes ezért gyűlölte megformálni Voldemortot

A könyvekben Dobby úgy menekül meg a gőgös Lucius Malfoytól, hogy Harry Potter Malfoyt becsapva egy zoknit ajándékoz neki. Azzal, hogy Dobby ajándékot kap gazdájától, szabad manóvá válik, és haláláig viseli a ruhadarabot.

A National Trust Wales szerint az olyan tárgyak, mint a zoknik, csecsebecsék és a festett kavicsok bekerülhetnek a tengeri környezetbe és a táplálékláncba, és veszélyeztethetik az élővilágot. A zoknin túl egyes rajongók állítólag az „Itt nyugszik Dobby, a szabad manó" felirattal látták el a sziklákat.

Forrás: AV Club


A figyelmetekbe ajánljuk