Elkhart-kollekció / Aston Martin DB5

Az automobil történetének legfontosabb márkái és modelljei találhatók meg abban az amerikai gyűjteményben, amit októberben bocsátanak árverésre.


Fennállása során az RM Sotheby's aukciós ház közel 40 veteránautó-gyűjtemény árverését vezényelte le, de talán egyik sem volt olyan különleges, mint az Elkhart-kollekciónak nevezett egyesült államokbeli járműpark. Exkluzivitást és jelentőségét mi sem jelzi jobban, hogy a több mint 230 autóból, mintegy 30 motorkerékpárból, teherautóból és autóbuszból, valamint számos, az autózással kapcsolatos tárgyi emlékből álló kollekció összértékét 30 millió dollárra taksálják. Hogy végül mekkora összeg folyik be, az számos tanulsággal szolgál majd – a kiárusítás a veteránpiac igazi fokmérője lehet az új gazdasági helyzetben.


Az Elkhart-gy\u0171jtem\u00e9ny / Fiat, Miura, JaguarAz Elkhart-kollekció csúcsdarabjainak értéke a válság előtt túl volt a millió dolláron. Mi lesz októberben? Darin Schnabel / RM Sotheby's

Az árverést eredetileg május első két napján tartották volna, az aukciós ház végül október 23-24-ére halasztotta az eseményt, amelyet a gyűjteménynek otthont adó Indiana állambeli Elkhart településen rendeznek meg. Fél év múlva egyértelműbb lesz, milyen hatással van a válság az utóbbi években a befektetők nagy kedvencévé vált veteránjármű-piacra. A gyűjteményben gyakorlatilag minden szegmens képviselteti magát a XX. század legelejéről származó antik járművektől kezdve az ötvenes-hatvanas évekbeli sportkupékig, a néhány ezer dolláros kisautóktól kezdve az egyedi karosszériás, több milliót érő luxusmodellekig.

A páratlan aukción 230 autókülönlegesség cserél gazdát

Elkhart-kollekci\u00f3 \ Hudson Italia Touring

Darin Schnabel / RM Sotheby's

Hudson Italia (1955): az amerikai márka csupán 25 darabot készített az olasz Touring műhely által tervezett álomautóból

Az időzítés és a változatosság mellett az is precíz képet nyújtó referenciaponttá teheti az aukciót, hogy a járműveket mindenféle megkötés nélkül kínálják árverésre – vagyis a legtöbbet kínáló vevőnek nem kell egy előre meghatározott célárat elérnie, biztosan megkapja az autóját azért az összegért, amellyel megnyerte a licitet. Ez teljesen szokatlan a több százezres, vagy milliós autócsodák esetében, de mindjárt egyértelművé válik, ha megtudjuk az árverés okát. A kollekciót egy amerikai pénzügyi befektető állította össze, akit tavaly ősszel 100 millió dollárt meghaladó csalással vádoltak meg, a járműpark kiárusításával pedig a pórul járt hitelezők kárát enyhítik majd.

A figyelmetekbe ajánljuk