t-rex csontváz
Christie's

Akár a te nappaliba is kerülhet Stan, az óriási T-rex

Stannak tartalmas élete van, túlélt ugyanis szinte mindent, sőt még arról is gondoskodott, hogy évmilliókkal később is egyben maradjon, hogy aztán horribilis összegért eladják őt.


A világ egyik legteljesebb, 188 csontból álló Tyrannosaurus rex csontváza, Stan eladó. Egy október 6-i aukción a New York-i Christie's-en árverezik el elképesztő összegért, nagyjából 6-8 millió dollárért, ami körülbelül 2 milliárd forintnak felel meg.

Az első csontot a Hell Creek formációban találta meg 1987-ben egy amatőr paleontológus, Stan Sacrison – róla is nevezték el a maradványt. Kezdetben tévesen egy Triceratops csontjaként azonosították, és zavartalanul a földben maradt 1992-ig. Utána a helyszínre látogató paleontológusoknak tűnt fel, hogy itt nem akármilyen lelet fekszik. Ezután több mint 30 000 óra kézi ásás kellett a teljes csontváz feltárásához, valamint helyreállításához. Az elmúlt két évtizedben Stant a dél-dakotai Black Hills Intézetben tanulmányozták, ahol paleontológusok tucatjai próbáltak minél többet kideríteni a dinoszauruszról.

Stan t-rex feje

Christie's

Az öreg Stan 4 méter magas, a farkával együtt pedig 12 métert hosszú volt. Súlya 7-8 tonnát tett ki – körülbelül kétszer akkora, mint a mai afrikai elefántoké – a fogai jó 28 centisek voltak. Nagyjából 67 millió évvel ezelőtt élt. A kutatók azt is kiderítették, hogy Stan élete nem feltétlenül volt könnyű, valamint társaival sem jött ki a legjobban:

túlélt egy nyaktörést, ami után két csigolyája is összeolvadt, a koponyája és a bordái tele vannak sérülésekkel, amit minden bizonnyal egy másik T-rex okozott.
Stan t-rex

Christie's

A Christie's felhívásában jelzi, hogy a Stanre magángyűjtők és intézmények egyaránt licitálhatnak, így még kérdéses, hogy egy nappaliba vagy egy múzeumba kerül a dinoszauruszok királya. Az aukciósház október közepéig, New Yorkban állította ki a csontvázat, ahol bárki megtekintheti, mielőtt árverésre bocsátják.

(CNN)

A figyelmetekbe ajánljuk