Stannak tartalmas élete van, túlélt ugyanis szinte mindent, sőt még arról is gondoskodott, hogy évmilliókkal később is egyben maradjon, hogy aztán horribilis összegért eladják őt.


A világ egyik legteljesebb, 188 csontból álló Tyrannosaurus rex csontváza, Stan eladó. Egy október 6-i aukción a New York-i Christie's-en árverezik el elképesztő összegért, nagyjából 6-8 millió dollárért, ami körülbelül 2 milliárd forintnak felel meg.

Az első csontot a Hell Creek formációban találta meg 1987-ben egy amatőr paleontológus, Stan Sacrison – róla is nevezték el a maradványt. Kezdetben tévesen egy Triceratops csontjaként azonosították, és zavartalanul a földben maradt 1992-ig. Utána a helyszínre látogató paleontológusoknak tűnt fel, hogy itt nem akármilyen lelet fekszik. Ezután több mint 30 000 óra kézi ásás kellett a teljes csontváz feltárásához, valamint helyreállításához. Az elmúlt két évtizedben Stant a dél-dakotai Black Hills Intézetben tanulmányozták, ahol paleontológusok tucatjai próbáltak minél többet kideríteni a dinoszauruszról.

Stan t-rex feje

Christie's

Az öreg Stan 4 méter magas, a farkával együtt pedig 12 métert hosszú volt. Súlya 7-8 tonnát tett ki – körülbelül kétszer akkora, mint a mai afrikai elefántoké – a fogai jó 28 centisek voltak. Nagyjából 67 millió évvel ezelőtt élt. A kutatók azt is kiderítették, hogy Stan élete nem feltétlenül volt könnyű, valamint társaival sem jött ki a legjobban:

túlélt egy nyaktörést, ami után két csigolyája is összeolvadt, a koponyája és a bordái tele vannak sérülésekkel, amit minden bizonnyal egy másik T-rex okozott.
Stan t-rex

Christie's

A Christie's felhívásában jelzi, hogy a Stanre magángyűjtők és intézmények egyaránt licitálhatnak, így még kérdéses, hogy egy nappaliba vagy egy múzeumba kerül a dinoszauruszok királya. Az aukciósház október közepéig, New Yorkban állította ki a csontvázat, ahol bárki megtekintheti, mielőtt árverésre bocsátják.

(CNN)

Friss

Ismét elhalasztották a legújabb James Bond-film premierjét

A koronavírus-járvány miatt harmadszor is elhalasztották az új James Bond-film, a Nincs idő meghalni premierjét: feltehetőleg október 8-án kerül a világ mozijaiba a film.

A Daniel Craig főszereplésével forgatott 25. James Bond-filmet az eredeti tervek szerint 2020 áprilisában mutatták volna be. Az alkotásban Lea Seydoux és Rami Malek is játszik.

A hét elején vezető filmesek, köztük Danny Boyle és Steve McQueen a brit kormánytól anyagi támogatást kért a mozihálózatok számára, mivel „az Egyesült Királyság filmszínházai a szakadék szélére kerültek".
A Cineworld októberben, a Nincs időm meghalni második elhalasztásakor azt közölte, hogy a nagy költségvetésű filmek bemutatásának elhalasztása azt jelzi, hogy a filmipar „életképtelen".

A Bond-film bemutatójának csúszása nyomán számos más alkotás premierjének időpontját is későbbre helyezték: a Sony elhalasztotta a Szellemirtók: Az örökség, a Nyúl Péter 2. - Nyúlcipő, a Morbius, az Uncharted és a Cinderella bemutatását, a Sony pedig szintén áprilisról novemberre tette át a Tom Hanks főszereplésével készült BIOS premierjét.

A legutóbbi James Bond-film, a 2015-ös 007 Spectre: A Fantom visszatér csaknem 900 millió dolláros (264 milliárd forint) bevételt hozott világszerte. A bevétel jelentős része a brit és európai piacról származik, az MGM-et így aggasztja, hogy a világjárvány miatti korlátozások súlyosan csökkentik a Nincs időm meghalni bevételeit.


Forrás: MTI

A figyelmetekbe ajánljuk