pohár víz
Rengeteg tanulmány kimutatta már, de soha nem árt újra felidézni.

A különböző tanulmányokat röviden szemléző PsyBlog mutatott be egy kutatást, amely összefüggést talált az alacsonyabb IQ és a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás és a cigarettázás között.

Mint kiderült, a dohányzó és nagyivó embereknek rosszabb a memóriájuk és gyengébb a problémamegoldó képességük is. Hasonlóképpen, a gyakoribb tivornyázás is összefügg az alacsonyabb IQ-val – ezt már egy másik tanulmány állapította meg.

Ráadásul a kutatók szerint a dohányzás még károsabb is lehet a kognitív képességekre, mint az ivás. A kutatásból az is kiderült, hogy a dohányzás és ivás egyaránt lassabb agyműködéshez és több hiba elkövetéséhez is vezet.

Ennek oka az lehet, hogy a dohányzás és az ivás károsítja az agyat ellátó ereket is.

A következtetések egy 172 férfin végzett vizsgálatból származnak, akik közül többen alkoholisták voltak. Mindannyian IQ-, memória- és gondolkodási képességeket vizsgáló teszteket töltöttek ki, majd kilenc éven keresztül követték őket.

Az eredmények azt mutatták, hogy minél többet ittak és dohányoztak, annál alacsonyabb volt az IQ-juk. A több alkoholt fogyasztók és a dohányosok memóriája és gondolkodási képességei is rosszabbak voltak.

A kutatók viszont nem találtak ok-okozati összefüggést a dohányzás és a csökkent gondolkodási képesség, illetve a neurokognitív képességek között.

Ennek ellenére bíznak benne hogy az eredmények ösztönzőek lehetnek, és segíthet leszokni sokaknak a dohányzásról, illetve a mértéktelen alkoholfogyasztásról.

Az eredmények azért nem meglepőek: számos tanulmány megállapította már, hogy a szív- és érrendszeri betegségben és tüdőbetegségben szenvedő emberek neurokognitív funkciói általában csökkentek.


A figyelmetekbe ajánljuk