egy nő stopot mutat a kezével, másik kezében egy pohár alkoholos ital
Fotó: Shutterstock

​Tényleg jót tesz az egészségünknek, ha januárban egy csepp alkolholt sem iszunk?

Ha a bárok ebben a hónapban egy kicsit üresebbnek tűnnek, az azért lehet, mert egyre többen cserélik le a boldog órákat a száraz januárra.


A hagyomány egyre népszerűbb. 2022-ben majdnem minden ötödik amerikai felnőtt azt mondta, hogy kipróbálná a száraz januárt, szemben az egy évvel korábbi 13 százalékkal. Az Egyesült Királyságban, ahol a mozgalom 10 évvel ezelőtt indult, a mozgalom mögött álló jótékonysági szervezet szerint 8,8 millió ember tervezi, hogy idén részt vesz benne. Ez a szám 2013-ban mindössze 4000 volt. Az átmeneti józanság ragályos, és a tanulmányok azt mutatják, hogy ha mellőzzük az üveget akár csak egy hónapra is, az azonnali egészségügyi előnyökkel is jár. De hogy az egészségügyi előnyök tartósak-e, az továbbra sem világos.

Ez is érdekelhet: Valóban többet ihatunk az alacsony alkoholtartalmú italokból?

Egy 2018-as tanulmányban, amelyen Mehta dolgozott, egy csoport mérsékelt ivót követett, akik egy hónapig józanok voltak, és összehasonlította őket egy kontrollcsoporttal, akik megtartották régi szokásaikat. A nem ivók számára a legszembetűnőbb előnyök közé tartozott a jobb alvás és a fogyás. Finomabb hatásokat is tapasztaltak; vérnyomásuk csökkent, és javultak az inzulinrezisztencia biomarkereik, ami a cukorbetegség kialakulásának csökkent kockázatát jelzi.

És néhányan azt mondják, hogy egy józan hónap valóban segít nekik abban, hogy visszaszorítsák a fogyasztást. A Sussexi Egyetem kutatói 2019-ben több ezer ember által kitöltött felmérést elemeztek. Azt találták, hogy a válaszadók 59 százaléka számolt be arról, hogy hat hónappal a száraz január után kevesebbet ivott, és 32 százalékuk azt mondta, hogy jobb a fizikai egészsége. A felmérésbe kezdőknek azonban csak mintegy 38 százaléka vitte végig a hat hónapos időszakot.

Ha tovább olvasnál: Egy város ingyen alkoholt ad a józan fiataloknak

egy n\u0151 keresztbe teszi a kez\u00e9t a borospoh\u00e1r m\u00f6g\u00f6tt

Fotó: Shutterstock

Ha csak rövid szünetet tartunk, az nem ad időt a szervezetnek arra, hogy teljesen kiheverje az ivás hatásait. Ezt mutatta ki két brit orvos – egy egypetéjű ikerpár − amikor 2015-ben saját magukon végeztek kísérletet. Mindketten egy-egy hónapot töltöttek józanul, és a vizsgálatok kimutatták, hogy egyforma egészséges májuk van. Majd egy hónapig heti 21 egység alkoholt fogyasztottak, ami akkoriban az Egyesült Királyságban a férfiak számára ajánlott határérték volt (azóta ezt 14 egységre csökkentették). Különböző módon tették ezt: az egyikük egy hónapon keresztül minden nap három egységet (körülbelül egy nagy pohár bort) ivott, a másikuk pedig csak hetente egyszer, de mind a 21 egységet megitta egyszerre.

A hónap végére mindkettőnél megnőtt a májgyulladás − a tivornyázások közötti hatnapos szünet sem volt elég idő a szerv teljes gyógyulásához.

A Sussexi Egyetem kutatóinak egy másik tanulmánya szerint a száraz januárt kipróbálók mindössze 11 százalékánál fordult elő, hogy később több alkoholt fogyasztottak. Azok, akiknek nem sikerült végigcsinálniuk a teljes hónapot, nagyobb valószínűséggel ittak többet utána, mint azok, akik végigcsinálták a 31 napot.

A száraz január a mérsékelt ivók számára jelent megfelelő kihívást − azok, akik sokat isznak, elvonási tüneteket tapasztalhatnak, ha úgy döntenek, hogy hirtelen, szakmai felügyelet nélkül abbahagyják.

Összességében az alkoholfogyasztási szokások visszaszorulóban vannak, ami részben az alkoholmentes felnőtt italok térhódításának köszönhető. A Gallup 2021-es felmérése szerint az amerikaiak 2001 óta a kevesebbet isznak átlagosan hetente, heti 3,6 italra csökkent az ivás mennyisége.

Az biztos, hogy az alkohol 31 napra való felfüggesztése nem változtatja meg az életünket, de amit közben tanulhatunk magunkról és arról, hogy az ivás hogyan hat ránk, az igen.

Forrás: Wired


A figyelmetekbe ajánljuk