Egy város ingyen alkoholt ad a józan fiataloknak

Egy város ingyen alkoholt ad a józan fiataloknak

Egy belga város igyekszik rászoktatni a fiatalokat, hogy otthoni alapozás helyett inkább fogyasszanak a szórakozóhelyeken – a város számlájára.


Belgiumban elég drága az alkohol, ami miatt a legtöbb fiatal a klasszikus módszert választja, ha bulizni mennek: olcsóbban, otthon alapoznak. A költséghatékony megoldás néha azzal is jár, hogy a már ittas állapotban érkező tinédzserek részegen, ordítozva haladnak keresztül az utcákon, hogy a szórakozóhelyre érkezzenek.

A dologgal a legtöbb városnak meggyűlik a baja, de a belga Balen városa egy alternatív megoldást gondolt ki. A városban ezentúl lehetősége lesz a bulizni vágyóknak, hogy a rendezvények vagy bulik előtt megszondáztassák magukat egy erre kijelölt sátorban, és ha nulla vagy minimális a véralkoholszintjük, akkor az első három italt a helyi önkormányzat állja.

Wim Wouters, a város alpolgármestere szerint „sok fiatal túl sokat iszik már a bulik kezdete előtt, ezért a cél, hogy eltöröljék az „ivás előtti ivás” kultúráját, ami a városvezetés szerint csak a mértéktelen alkoholfogyasztást és a „rohamivást" eredményez.

Ez többek között az alkoholmérgezés, a kábítószer-használat, a testi panaszok és az impulzív, veszélyes döntések kockázatával jár

– mondta az alpolgármester.

Balen önkormányzata a Flamand Alkohol- és Kábítószer-tudományi Intézet kutatása alapján úgy látja, hogy a helyi fiatalok nagyjából 80 százaléka már az események előtt iszik. Emiatt vezették be a sobercoins nevű ingyenes tokeneket, hogy helyettesítsék az otthoni előivást – a bulizni vágyók már a helyszínen is ingyen ihatnak, ami miatt nincs szükség az önkormányzat szerint a spórolósabb, otthoni alapozásra.

Az ingyen italokra jogosultakat színes karszalagokkal fogják megkülönböztetni a a bulikban, hogy a csaposok is könnyedén azonosítsák a fiatalokat, és azok életkorát.

Mindez április 16-án lesz kipróbálva először élesben egy helyi éjszakai klubban. Az önkormányzat tervezi szerint később közzéteszik az eredményeket, és később további rendezvényeken is alkalmazzák majd a módszert.

A figyelmetekbe ajánljuk