anti alkohol

Mi történne a testeddel, ha felhagynál az alkoholfogyasztással?

Bármilyen is legyen alkoholfogyasztási szokásod – csak hétvégente vagy akár minden egyes este megiszol egy-két pohárral –, rengeteg előnye van annak, ha egyáltalán nem iszol. Legalábbis ezt állítják a kutatások. De mégis milyen pozizív hatásai lehetnek? Íme!


Jobb alvás

Unsplash / Isabella and Zsa Fischer

A kutatások szerint akár heti egy-két alkalommal történő ivás is pusztítást végezhet az alvási szokásodon. Bár az alkohol elálmosítja az embert, ez nem vezet pihentető alváshoz. Az alkoholfogyasztás tehát ronthatja az alvás minőségét azáltal, hogy csökkenti a melatonin termelődését, a hormonét, ami megmondja szervezetünknek, hogy mikor aludjunk és mikor ébredjünk fel. Az alkoholfogyasztás elhagyása tehát segíthet nyugodtan átaludni az éjszakákat.

Fogyás

Unsplash / i yunmai

Ha valaha is kibírtad már egy hétig a kedvenc koktélod nélkül, akkor talán észrevetted, hogy a ruháid másképp állnak rajtad. Mi állhat a jelenség mögött? Az alkohollal sok úgynevezett üres kalóriát is elhagysz. Az alkohol nem tartalmaz semmiféle tápanyagot, vagyis függetlenül attól, hogy mennyit iszol, a napi tápanyag-szükségleted fedezéséhez további kalóriákat kell bevinned. Az ital ezen felül érkező kalória, poharanként akár 100-200 is lehet.

Kevesebb betegség?

Unsplash

Hajlamos vagy a megfázásra? Sokat gyengélkedsz? Az esti borozgatás is tehet róla. Bár a könnyű vagy mérsékelt alkoholfogyasztásnak nem kellene növelnie a fogékonyságot, már akár egy húzósabb tivornya is megterhelheti az immunrendszert, és gyulladást okozhat – ami számos betegség gyakori oka. Ha tartózkodsz a túlzott alkoholfogyasztástól, csökkentheted és visszafordíthatod a gyulladást. És emiatt idővel az immunrendszered is megerősödik.

Hidratáltabb maradhatsz

Unsplash / engin akyurt

Az alkohol vízhajtó, ami azt jelenti, hogy növeli a víz vizelet formájában történő kiürülésének sebességét. A visszatartás pedig, vagyis a víz felszívódásának segítése az agyban dől el, az agyalapi mirigyben antidiuretikus hormon (ADH) szabadul fel, ami jelzi a veséknek, hogy ideje visszatartani a vizet. Az alkohol hatására csökken az ADH-szint, és ennek eredményeként a vesék több vizeletet termelnek és kevesebb vizet tartanak vissza. Ha abbahagyod az alkoholfogyasztást, visszaállítod az ADH-szintet a normális állapotába. Ha pedig a tested hidratált marad, akkor jobban érzed majd magadat.

(eatingwell.com)

A figyelmetekbe ajánljuk