sört iszik egy baráti társaság
Fotó: Shutterstock

Valóban többet ihatunk az alacsony alkoholtartalmú italokból?

A száraz november csak a kezdet. Ahogy egyre több ember mártózik bele a szeszmentes életmódba, az alkoholmentes és alacsony alkoholtartalmú italok piaca annál inkább virágzik.


Az IWSR italpiaci és adatelemző ügynökség szerint 2021-ben a nulla és alacsony alkoholtartalmú (térfogatszázalékban kifejezett) italok ipara 6%-kal nőtt, és a teljes felnőtt italipar 3,5%-át teszi ki. Az előrejelzések szerint a jelenleg 10 milliárd dolláros globális piac 2025-re 8%-kal fog növekedni; összehasonlításképp: a hagyományos alkoholipar 0,7%-os növekedési ütemet produkál.

Egyértelmű, hogy a borászok, sörfőzők, ciderkészítők és szeszesital-előállítók visszafogják az alkohol mennyiségét, amit a kortyokba tesznek.

A mértékletes ivás a Centers for Disease Control and Prevention szerint a férfiaknál napi legfeljebb két italt, nőknél pedig legfeljebb egyet jelent.

Ez is érdekelhet: Kezdődhet a készülődés: milyen előnyökkel járhat a száraz november?

​Mi számít alkoholos italnak?

Egy „standard" ital körülbelül 14 gramm tiszta alkoholt tartalmaz, ami a következő adagokban található meg a National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism szerint:

  • 3,5 dl normál sör 5%-os alkoholtartalommal
  • 1,5 dl bor 12%-os alkoholtartalommal
  • 0,5 dl likőr 40%-os alkoholtartalommal

Összehasonlításképpen: egy korsó sör körülbelül 5 dl.

Ezek a számok az ivási magatartás és az egészségi állapot több összetevőjére vonatkozó kutatásokból származnak, beleértve a heti ivónapok számát, a napi átlagos italmennyiséget és a mértéktelen ivást

− tisztázza Alex Caspero dietetikus.

Hasonló témában: A kutatók szerint létezik egy egyszerű módszer az alkoholfogyasztás csökkentésére

​Az alacsonyabb alkoholtartalmú italok esetében is ugyanazok az ajánlott mennyiségek?

egy n\u0151 bort iszik otthon

Fotó: Shutterstock

A mennyiség fontos tényező abban, hogy mi minősül italnak, de az is, hogy mi van a pohárban. A bor alkoholtartalma körülbelül 5% és 23% között változhat, a sörök általában 3% és 13% között mozognak, a likőrök pedig 15% és 50% között. Úgy tűnik, hogy e tartományok alsó vége évről évre csökken, mivel egyre több márka vezet be „alkoholmentes" vagy alacsony alkoholtartalmú változatokat.

Ha kizárólag az alkoholtartalomra összpontosítunk, akkor egy alacsony alkoholtartalmú ital technikailag egy italnál kevesebbnek minősül. Ha az ABV-szint a standard ital fele, és a folyadék mennyisége ugyanaz marad, akkor ez az új ital egy „standard" ital felének felel meg.

Elméletileg a férfiak akár négy 3,5 dl-es, 2,5% ABV-tartalmú sört is ihatnának, a nők pedig kettőt. Egy magasabb alkoholtartalmú ital pedig − például a 8%-os IPA − egynél több italnak számítana. Ezért fontos, hogy összehasonlítsuk a terméken feltüntetett alkoholszázalékot az adagok méretével és a fent felsorolt ivási irányelvekkel, és igyekezzünk az adott tartományon belül maradni.

Mindezek után trükkös azt mondani, hogy az alacsony alkoholtartalmú italok fogyasztása engedélyt ad arra, hogy többet igyunk. Szerintem jó ötlet, hogy az alacsony alkoholtartalmú italokat ugyanúgy kezeljük, mint a hagyományos italokat

− mondja Caspero.

Forrás: Eating Well


A figyelmetekbe ajánljuk