alkohol
Shutterstock

A kutatók szerint létezik egy egyszerű módszer az alkoholfogyasztás csökkentésére

Ausztrál kutatók azt állítják, hogy egy hatékony módszert találtak arra, hogy rávegyék az embereket az alkoholfogyasztás csökkentésére: kiemelik az ezzel járó rákkockázatot és számoltatják az italokat.A módszer a „miért csökkentsük" és a „hogyan csökkentsük" üzeneteknek a kombinációja, amely hasznos lehet a jövőben a lakosság egészségi állapotának előmozdításában – állítja a 2021-es tanulmányt készítő csapat.

A túl sok alkoholfogyasztás persze nem csak rákos megbetegedésekhez vezet. A túlzásba vitt ivás vagy az alkoholizmus többek között korai halálozással, szívbetegségekkel, emésztési problémákkal és a demencia megnövekedett kockázatával is jár.

Azt találtuk, hogy az alkoholról és a rákról szóló információk párosítása egy konkrét gyakorlati intézkedéssel – az italok számolásával – azt eredményezte, hogy az ivók csökkentették az elfogyasztott alkohol mennyiségét

– mondta Simone Pettigrew közgazdász és pszichológus, a George Institute for Global Health munkatársa.

Tehát a kutató szembesítették a résztvevőket a rák kockázatával, amit az italok számához is kötöttek.

A tanulmányhoz három felmérést végeztek el: az elsőt 7995 ember töltötte ki, közülük 4588-an három héttel később a másodikat, az utolsó felmérést pedig 2687-en fejezték be. A résztvevőket különböző csoportokra osztották, és különböző reklámokat és üzeneteket mutattak nekik az ivással kapcsolatban.

Egy kombináció tűnt ki a kontrollcsoporttal összehasonlítva: az alkoholt és a rákot összekapcsoló tévéreklám, valamint az italok számon tartására vonatkozó javaslat volt az egyik leghatékonyabb abban, hogy az emberek csökkentsék az alkoholfogyasztásukat.

A tanulmány szerint ez volt az egyetlen olyan kombináció, amelynél az emberek hat hét alatt jelentősen csökkentették a bevitt alkohol mennyiségét.

Más megközelítések – például, hogy az emberek döntsék el előre, hogy mennyit fognak inni, majd tartsák be azt – is arra ösztönözték az önkéntesek egy részét, hogy próbálják csökkenteni a fogyasztást, de az eredmények alapján a számolós módszer volt a leghatékonyabb.

Sokan nem tudják, hogy az alkohol rákkeltő, pedig ez egy fontos információ, amelyhez az ivóknak hozzá kellene férniük. De az, hogy elmondjuk az embereknek, hogy az alkohol rákot okoz, csak a megoldás egy része – meg kell mutatni nekik azt is, hogyan tegyenek lépéseket a kockázatuk csökkentése érdekében

– mondta Pettigrew

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az alkoholfogyasztás a korai halálozás 7 százalékáért felel világszinten, a szakemberek szerint pedig a probléma kezelésének egyik legjobb módja, ha felvilágosítják a fogyasztókat az egészségügyi kockázatokkal.

Bár azt is vizsgálták, hogyan lehetne az alkoholt kevésbé könnyen elérhetővé és drágábbá tenni, végső soron a személyes döntések fogják meghatározni, hogy hosszú távon változik-e az alkohollal kapcsolatos viselkedés.

A figyelmetekbe ajánljuk