alkoholmentes hónap
Shutterstock

Kezdődhet a készülődés: milyen előnyökkel járhat a száraz november?

Az angolszász országokban inkább októberben tartanak száraz hónapot, itthon ez inkább novemberre esik. Ilyenkor Magyarországon is sokan döntenek úgy, hogy egy hónapig leteszi az alkoholt, mindezt különböző indokkal. Bármi is álljon a döntés hátterében, ártani nem árt. Sőt! Mutatjuk, milyen előnyei lehetnek egy száraz hónapnak.

Egészségügyi előnyök 

Minden szakértő egyetért abban, hogy számos előnyös egészségügyi hatással lephetjük meg a szervezetünket, ha egy hónapig lemondunk az alkoholról. Némelyik változás emberfüggő, de a legtöbb univerzális, ilyen például a jobb minőségű alvás, a javuló memória és az egészségesebb immunrendszeri működés – emellett a rák kockázata is csökkenhet, persze egy hónap hosszú távon még nem akkora változás.

De vannak olyanok is, akiknél szív- és érrendszeri javulást okoz, mások súlycsökkenést is tapasztalnak – ha nem lenne elég, az alkoholmentes hónapnak neurológiai előnyei is vannak.

A felsoroltak némelyike már az első héten jelentkeznek, de egy hónap elteltével sokkal inkább szembetűnőek

Újraértékeli kapcsolatunkat az alkohollal (vagy mással)

A száraz november jó lehetőség arra is, hogy újraértékeljük a kapcsolatunkat az alkohollal – vagy más kábítószerrel, például a marihuánával – ; ha 30 napra lemondunk ezekről, az a szakértők szerint „drámai hatással lehet mindennapi életünkre".

A novemberi józanság „megtörheti" a függőségi ciklust, és arra is kényszerítheti az embert, hogy ahelyett, hogy a különböző érzelmi frusztráltságunkat valamilyen segédanyaggal tompítsuk, engedjünk a felszínre törő érzelmeknek.

Sokan ezért is döntenek úgy, hogy a 30 napos időszak után tovább folytatják az absztinenciát, hogy lássák, milyen további előnyökkel járhat az alkoholmentesség.

A Healthline által megkérdezett szakértők kiemelték: ehhez fontos, hogy elég hosszú szünetet tartsunk, hogy az agy új idegpályákat hozzon létre, amely megmutatja az agynak, hogy az alkoholmentes elképzelés életképes lehet.

De a 30 nap már elég időt ad ahhoz, hogy újra megvizsgáljuk az alkohollal való kapcsolatukat, és megpróbáljunk jobb és tarthatóbb határokat kialakítani, amikor úgy döntünk, hogy visszatérünk az alkoholfogyasztáshoz.

Ami fontos: érdemes őszintén felmérni, hogy milyen szerepet játszik az alkoholfogyasztás az életükben.

Mikor és miért fogyasztunk alkoholt? Munka után szükségünk van-e egy italra, vagy esetleg hétvégén nő meg a fogyasztásunk?

Ha ezekre odafigyelünk, segíthet azonosítani a viselkedési mintánkat, amely fényt deríthet egy esetlegesen problémás kapcsolatra, amely kezelést igényelhet.


A figyelmetekbe ajánljuk