másnapos kutya
Shutterstock

Mit tudunk eddig a másnaposság elleni tablettáról, ami elvileg lebontja az alkohol 70%-át?

A Myrkl legújabb másnaposság elleni tablettája ugyan bejárta a világsajtót, de még mindig keveset lehet tudni róla.

Mi is beszámoltunk róla, hogy egy új másnaposság elleni étrendkiegészítő került nemrég forgalomba az Egyesült Királyságban. A svéd Myrkl cég tablettáját a másnaposság megelőzésére tervezték. A pirulát két órával az alkoholfogyasztás megkezdése előtt kell bevenni, és elvileg 12 órán keresztül hat, csökkentve a másnaposság tüneteit azáltal, hogy a bélben lebontja az alkoholt, mielőtt az a májba jutna.

A tabletta állítólag már 60 perc után akár az alkohol 70%-át is lebontja. Ez azt jelenti, hogy ha valaki 50 ml 40%-os szeszes italt iszik, amely 20 ml tiszta alkoholt tartalmaz, az alkoholból mindössze 6 ml kerül a véráramba. Ez megegyezik azzal, mintha az illető csak 15 ml szeszes italt fogyasztana.

A tabletta B12-vitamint is tartalmaz, amely a márka szerint segít a fogyasztóknak felfrissülni másnap reggel

Viszont a szervezet által felszívódó alkohol mennyiségének csökkenése az alkohol rövid távú hatásainak, például az eufória és a szorongás csökkenésével jár.

A probiotikus étrend-kiegészítő két bélbarát baktériumot – Bacillus subtilis és Bacillus coagulans – tartalmaz, amelyeket fermentált rizskorpából állítanak elő. Ezek a baktériumok természetes módon bontják le az alkoholt vízre és szén-dioxidra.

A saválló kapszula megvédi a baktériumokat a gyomor természetes savaitól, így azok eljutnak a bélbe, ahol a legtöbb alkohol felszívódik a véráramba.

De mit mond a tudomány? 

A tablettát azoknak szánják, akik nem akarnak másnaposságot egy átmulatott éjszaka után. De vajon tényleg működhetnek?

A másnaposság elsősorban az alkohol dehidratáló hatásának köszönhető, ami fejfájást okozhat. Az alkohol gyomorra gyakorolt közvetlen hatása szintén okozhat gyomorfájást és hányingert. Ha kevesebb alkohol kerül a szervezetbe, kisebb a dehidratáltság kockázata. Mivel azonban a tabletták csak azután hatnak, hogy az alkohol a gyomron keresztül a bélbe jutott, nem szüntetik meg az alkohol gyomorra gyakorolt hatását – írja a BigThink.

A Myrkl tablettára vonatkozó bizonyítékok egyetlen közzétett tanulmányon alapulnak. Huszonnégy egészséges fiatal fehér felnőttet kértek meg arra, hogy hét napon keresztül naponta két Myrkl vagy placebo tablettát vegyen be. Ezután a testsúlyuknak megfelelően kis mennyiségű alkoholt (50 és 90 ml közötti szeszes italt) adtak nekik. A következő két órában megvizsgálták a vérük alkoholszintjét.

A kutatók megállapították, hogy az első 60 percben a Myrkl-t kapóknál 70%-kal alacsonyabb volt a vérben lévő alkohol mennyisége, mint akik placebót kaptak.

Bár a vizsgálat szakmailag rendben volt, beleértve az emberek véletlenszerű elosztását a Myrkl vagy a placebo tabletták csoportjaiba, számos probléma gyengíti az eredményeket. Először is, a kutatók a 24 ember helyett csak 14-ről számoltak be, mivel tíz embernek alacsonyabb volt a véralkoholszintje a kezdéskor.

Másodszor, az eredmények a különböző személyek között eltérőek voltak, ami csökkenti a vizsgálat pontosságát. Harmadszor: a kutatók hét napos kezelést teszteltek egyetlen pohár alkohol elfogyasztása előtt, de a cég csak két tablettát javasol egy és 12 óra között, mielőtt bármilyen mennyiséget fogyasztanának.

A The Conversation cikke szerint a tanulmány számos kérdést megválaszolatlanul hagy.

Működik-e a tabletta azoknál az embereknél, akik nem fiatalok, egészségesek és fehérek? Működik-e bél- vagy májbetegségben szenvedőknél? Vannak-e különbségek a tabletta hatásában a férfiak és a nők között? Mi történik, ha az ételt és az alkoholt együtt szedik? Változtatják-e a gyógyszerek a tabletta hatását?

Az már ismert, hogy a barátságos bélbaktériumokat a hosszú távú betegségek és az életmód (dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás és étrend) megváltoztatja. Az is ismert, hogy az alkohol súlytól, nemtől, fizikai aktivitástól és ételfogyasztástól függően másképp szívódik fel. Ezek a tényezők csökkenthetik vagy növelhetik a Myrkl tablettákban lévő barátságos baktériumok hatását.

A probiotikumok biztonságosak és széles körben elérhetőek. Joghurtok, italok vagy tabletták formájában számos boltban megvásárolhatók. A Myrkl tablettákban lévő két baktérium valószínűleg a legtöbb ember számára is biztonságos.

A betegségben szenvedőknek adott probiotikumok azonban felboríthatják az egészséges bélbaktériumok természetes egyensúlyát, ami fertőzést vagy bélrendszeri tüneteket okozhat.

A másnaposságot megelőző tabletta egyesek számára előnyös lehet, de a Myrkl körüli még mindig sok megválaszolatlan kérdés van, így a szakérdők szerint érdemes egyelőre a legbiztonságosabb gyógymódot választani: fogyasszunk kevesebb alkoholt, ha nem akarunk másnaposak lenni.


A figyelmetekbe ajánljuk