sör

Mi történik az agyadban, ha alkoholt iszol?

Igen persze mindannyian tudjuk, hogy az alkohol részeggé és mámorossá tesz minket, de azt tudod, hogy miért? Vagy hogyan?


Az alkohol elég gyorsan le tud csapni, ha fogalmazhatunk így. Általában 5 percen belül eléri az agyunkat, és már 10 percen belül érezhetjük a hatását.

Amikor az alkohol koncentrációja elkezd növekedni a véráramodban, elkezded jól érezni magad. Boldognak, szociálisabbnak és magabiztosabbnak érezheted magad, és kevésbé gátlásosnak. Ez azért van, mert az alkohol serkenti a dopamin és a szerotonin felszabadulását, amelyeket joggal neveznek a jól érzed magad hormonjaidnak.

Ahogy egyre részegebb leszel, egyre több fizikai tünetet fogsz tapasztalni. Ez azért történik, mert az alkohol lenyomja a központi idegrendszeredet, és megzavarja az agyad kommunikációs pályáit, ami befolyásolja, hogy az agyad hogyan dolgozza fel az információkat.

Ez olyan tüneteket okoz, mint:

  • beszédzavar
  • koordinációs zavarok
  • homályos látás
  • szédülés

Az agyunk alapvetően antidiuretikus hormont (ADH) termel, amely megmondja a veséknek, hogy mennyi vizet kell tartalékolniuk. Az alkohol azonban korlátozza az ADH termelését, ezért amikor az ital elnyomja az ADH-t, a vesék több vizet bocsátanak ki, ezért többször kell pisilnünk.

Az alkohol tartós és töménytelen fogyasztása mérgező az idegsejtekre, sőt azok elhalásához vezethet. A folyamatos alkoholfogyasztás a kisagy sorvadását (az agy zsugorodását) okozhatja. Ez ataxiát, az idegrendszer degeneratív betegségét eredményezi, amely visszafordíthatatlan. Az alkohol az agyon és az idegrendszeren kívüli idegekre is mérgező, ami a kezek és a lábak érzékelésének elvesztését eredményezheti, amit neuropátiának nevezünk.

(Healthline)

A figyelmetekbe ajánljuk