pohár víz

Érdemes vigyázni az egyik legnépszerűbb itallal, nincs jó hatással az IQ-ra

Annyira nem nagy meglepetés.

Egy tanulmány szerint a nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás és a mértéktelen ivás egyaránt összefügg az alacsonyabb IQ-val – írja a különböző kutatásokat röviden szemléző PsyBlog.

Mint a tanulmányból kiderült, a magasabb IQ-val rendelkező emberek inkább kerülik a mértéktelen ivást.

A vizsgálatban 49 321 svéd férfi vett részt, akik 1969 és 1971 között katonai szolgálatot teljesítettek. A kutatók különböző IQ-teszteket végeztek rajtuk, és megkérdezték őket az alkoholfogyasztásukról is.


A kutatás megállapította, minél alacsonyabb volt a férfiak IQ-ja, annál többet ittak – nem meglepő, de annak a valószínűsége is nőtt hogy tivornyázni fognak.

A tanulmányból az viszont nem derül ki pontosan, hogy az IQ hogyan függ össze az alkoholfogyasztással. Valószínű azonban, hogy az alacsonyabb IQ alacsonyabb társadalmi státusszal és különböző érzelmi problémákkal függ össze, amelyek magasabb alkoholfogyasztási arányt eredményezhetnek.

Azt találtuk, hogy az IQ-teszteken elért alacsonyabb eredmények összefüggnek a svéd serdülő férfiak magasabb alkoholfogyasztásával, mind a teljes alkoholfogyasztás, mind a mértéktelen alkoholfogyasztás tekintetében mérve. A magasabb IQ-val rendelkező emberek általában egészségesebbek is

– vonták le a következtetéseket a szerzők.

Az intelligencia és az egészség közötti kapcsolat egyik lehetséges magyarázata, hogy a kognitív képességek növelik az egészséges életmóddal kapcsolatos döntések meghozatalát. A kognitív képességek összefüggést mutattak számos egészséggel kapcsolatos viselkedéssel, például a dohányzással, az élelmiszerfogyasztással és a fizikai aktivitással

– írják.

Egyébként a tanulmányok megosztóak a témával kapcsolatban. Ugyan a legtöbb korábbi tanulmány a mértéktelen alkoholfogyasztást összefüggésbe hozta az alacsonyabb IQ-val, de voltak olyan vizsgálatok, ahol a magasabb IQ-val rendelkezők ittak többet.


A figyelmetekbe ajánljuk