alkohol
Valószínűleg sokan meg is találták maguknak a magyarázatot, de azért az ehhez hasonló tanulmányokat érdemes kellő óvatossággal kezelni.

Sok helyen lehet olvasni, hogy az okosabb emberek nagyobb valószínűséggel isznak naponta alkoholt – mindezt sok kutatás is megerősítette már. Most a különböző tanulmányokról tudósító PsyBlog idézett fel egy 2010-ben készült kutatást. Az eredmények egy olyan longitudinális kutatásból származnak, amely azokat az Egyesült Királyságban élő embereket vizsgálta, akik 1970 egyazon hetén születtek. Őket 2004-ig (34 éves korukig) követték, majd az adatokat kiegészítették.

A tanulmányból több dolog is kiderült: amellett, hogy a magasabb iskolai végzettségű emberek nagyobb valószínűséggel isznak alkoholt, az alkoholprobléma is gyakrabban előfordul. A nők körében pedig különösen szoros kapcsolat van az alkoholfogyasztás és a magas iskolai végzettség között. A tanulmány szerint a diplomával rendelkező nők 86%-kal nagyobb valószínűséggel ittak a legtöbb napon, mint az alacsonyabb végzettségűek. Ők egyébként gyakrabban számoltak be arról, hogy ivási szokásaik miatt problémáik is vannak

Érdekesség, hogy a tanulmány szerint a magasabb iskolai osztályzatok már 5 éves korban előre jelzik a sok évtizeddel későbbi nagyobb alkoholfogyasztást.

A kutatás szerint a magasabb alkoholfogyasztás egyik oka az lehet, hogy a középosztálybeli életmód – amely az oktatáshoz is kötött – nagyobb alkoholfogyasztással jár. De kutatók azt is felvetik, hogy az intelligens embereknek több új ingerre van szükségük, és ezért a kockázata annak, hogy egyszerűen csak unatkoznak.

Mind a férfiak, mind a nők, akik magas szintű teljesítményt értek el öt- és tízéves korban végzett teszteken, szignifikánsan nagyobb valószínűséggel élnek vissza alkohollal, mint azok, akik rosszul teljesítettek ezeken . Az alkoholfogyasztás és az iskolázottság közötti kapcsolat számos tényezőre vezethető vissza. Az iskolai végzettség és az alkoholfogyasztási magatartás pozitív kapcsolatának okai között szerepelhetnek: az alkoholfogyasztásra ösztönző intenzívebb társasági élet; a hagyományosan férfi életterületeken való nagyobb szerepvállalás, az alkoholfogyasztás nagyobb társadalmi elfogadottsága; az alkoholfogyasztásnak való nagyobb kitettség a formatív években; valamint a gyermekvállalás és az ezzel járó felelősség nagyobb mértékű elhalasztása.

– írják a tanulmány szerzői.


A figyelmetekbe ajánljuk