alkohol agy

Nem kell sokat inni ahhoz, hogy összemenjen az agyunk

A péntek esti italozások ugyan szórakoztatóak, de nem meglepő: az alkohol ártalmas számunkra. Ráadásul nem csak nagy mennyiségben.


A legújabb tanulmányok arra figyelmeztetnek, hogy még a mérsékelt mennyiségű alkoholfogyasztás is szív- és érrendszeri problémákhoz és agykárosodáshoz vezet. Egy új, több mint 36 ezer felnőttet vizsgáló tanulmány, amit a Science Alert mutatott be, most szintén rátett egy lapáttal, és megállapította, hogy a napi egy-két „egységnyi" ital is elegendő az agyállomány zsugorodására – ez két évnyi öregedésnek felel meg.

Az eredmények ellentétben állnak a biztonságos ivási határértékekre vonatkozó tudományos és kormányzati iránymutatásokkal. Például, még a biztonságos alkoholfogyasztással foglalkozó National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism szervezete is azt ajánlja, hogy a nők átlagosan legfeljebb napi egy italt fogyasszanak, a férfiak számára ajánlott határértékek ennek kétszerese, ami meghaladja azt a fogyasztási szintet, amelyet a tanulmányban az agytérfogat csökkenésével hoztak összefüggésbe

– hívta fel a figyelmet Henry Kranzler pszichiátriai kutató, a Penn Center for Studies of Addiction munkatársa.

Az amerikai és európai kutatócsoport 36 678 felnőtt adatait vizsgálta a UK Biobankból – ez egy nagy, hosszú távú megfigyelési tanulmány, amelyet az Egyesült Királyságban hoztak létre.

A tudósok hozzáférhettek a résztvevők önbevallásuk szerint hetente vagy havonta elfogyasztott „egységeik" számához. A heti és havi egységeket a vizsgálathoz napi egységekre számították át. Hozzáfértek az egyes résztvevők MRI-adataihoz is, ami segített meghatározni az agy méretét a szürke- és a fehérállományban.

Miután kontrollálták az olyan tényezőket, mint az életkor, a BMI és a nem, a csapat negatív összefüggést talált az alkoholfogyasztás és a résztvevők agyszerkezete között. Ez az egész agyban megfigyelhető volt, de a legnagyobb térfogatváltozások az agykéreg három területén, az agytörzsben, a putamenben és az amygdalában következtek be.

Mindez fokozottan jelentkezett a magasabb szintű alkoholfogyasztásnál: a kutatók azt találták, hogy 50 éves korban az absztinensekhez képest, akik napi négy egységet fogyasztottak, a szürke- és fehérállomány térfogatának változása több mint tíz évnyi plusz öregedésnek felelt meg.

De a csapat a napi egy és a két italt fogyasztók között is különbséget látott: 50 éves korban ők két évet öregedtek az agytérfogatuk alapján.

Számos frissebb tanulmány sugallta már, hogy nincs normális mennyiségű ivás. Annak ellenére sem, hogy múltbeli tanulmányok az ellenkezőjét állították. A mostani kutatás, is ezt támasztja alá.

Fontos azonban, hogy sok hasonló tanulmányhoz hasonlóan ez a tanulmány is csak összefüggést tud kimutatni az alkoholfogyasztás és az agyi változások között. Mivel a kutatás megfigyelésen alapult, nem tudjuk megmondani, hogy az agyi változások az ivás miatt következtek-e be, vagy van olyan tényező, amit esetleg nem vettek észre a kutatók.

Mindennek ellenére a csapat hangsúlyozza, hogy nem árt, ha lehetőség szerint visszaveszünk az alkoholfogyasztásból – még ha csak egy este egy itallal is.

A tanulmány a Nature folyóiratban jelent meg.


A figyelmetekbe ajánljuk