person holding clear drinking glass

Ezzel a módszerrel szokhatunk le az alkoholról a legkönnyebben

Az, hogy mi válik be, attól függ, hogy mennyit iszol.


Az elmúlt néhány évben történt események miatt sokan változtattak az ivási szokásaikon. Megnövekedett a támogatás iránti igény, ami arra utal, hogy egyre többen próbálnak visszaszorítani vagy leszokni. Annyi lehetőség van az alkohol fogyasztásának csökkentésére vagy a leszokásra, hogy nehéz eldönteni, mi lesz a leghatékonyabb. Az, hogy mi válik be, attól függ, hogy mennyit iszol. A legtöbb ember saját erejéből sikeresen leszokik vagy csökkenti az alkoholfogyasztásod. Azok, akik gyakrabban isznak, sokkal nagyobb valószínűséggel tapasztalják a függőség tüneteit, és nehezebbnek találhatják ezt a folyamatot.

Függő lehetsz, ha:

  • nem tudsz egy napot sem kibírni alkohol nélkül, vagy nehezen tudod visszaszorítani az alkoholfogyasztást
  • a társas tevékenységeid nagy része az ivás köré szerveződik vagy arra épül
  • gyakran gondolsz az alkoholra, vagy gyakran kívánod azt
  • nehezen tudod kontrollálni az ivás mennyiségét, ha egyszer már elkezdtél inni
  • sokat kell innod ahhoz, hogy érezd a hatását
  • elvonási tüneteket tapasztalsz, akár enyhébbeket is, például rossz közérzetet vagy enyhe remegést a kezedben, ha egy-két napig nem iszol alkoholt

Minél több ilyen tüneted van, és minél súlyosabbak, annál valószínűbb, hogy függő leszel. Ha enyhe alkoholfüggőségben szenvedsz, lehet, hogy képes leszel egyedül is csökkenteni az alkoholfogyasztást. De ha közepesen függő vagy, akkor lehet, hogy valamilyen támogatásra van szükséged. Ha súlyosan függő vagy, kérj orvosi tanácsot, mielőtt bármilyen változtatást eszközölnél az ivásban, mert a hirtelen abbahagyás súlyos egészségügyi problémákat okozhat, beleértve a rohamokat és egyeseknél akár halált is. A súlyosan függő emberek számára a szokásos ajánlás az alkoholtól való végleges vagy átmeneti szüneteltetés. Hat hónaptól egy évig vagy tovább is eltarthat, mire újra elkezdhet inni. Vannak, akik úgy találják, hogy jobb nekik, ha egyáltalán nem isznak újra. Súlyos függőség esetén nagy a kockázata annak, hogy ha csak megpróbáljuk visszaszorítani, gyorsan visszatérünk az erős alkoholfogyasztáshoz.

Ha a függőség bármely tünetét tapasztalod, miután abbahagytad vagy visszaszorítottad az ivást, akkor lehet, hogy speciális kezelésre vagy folyamatos támogatásra lesz szükséged, hogy megakadályozd a súlyos ivásba való visszaesésed. Ha nem vagy függő, akkor képesnek kell lenned arra, hogy csökkentsd az ivás mennyiségét vagy gyakoriságát, vagy teljesen abbahagyd. Ezt megteheted egyedül is, vagy igénybe veheted a támogatást. Ha egy módszer nem működik, próbálj ki egy másik módszert. Ha enyhe vagy közepes mértékű függőséget tapasztalsz, minden egyes ital kiváltó ok lehet arra, hogy még többet igyál. Ezért néha könnyebb növelni az ivásmentes napokat, mint csökkenteni az ivónapok mennyiségét, vagy egy időre teljesen leszokni.

A súlyosan függő emberek általában valamilyen elvonási támogatást igényelnek az ivás abbahagyásához. Általában jobb, ha teljesen abbahagyod, amíg van orvosi támogatás.Az elvonókúrát kórházban, otthon a háziorvos vagy ápoló segítségével, vagy távgyógyításon keresztül is elvégezheted. Az alkoholmegvonás általában körülbelül öt-hét napig tart. A nulla alkoholtartalmú italok olyan alkoholos italok, amelyekből az alkoholt eltávolították, de az ízük hasonló marad az alkoholos változathoz. A szeszes italok, sörök és borok közül ma már hatalmas választék áll rendelkezésre. Ha nem vagy függő, de egészségügyi vagy egyéb okokból próbálod csökkenteni az alkoholfogyasztásod, ezek jó választások lehetnek.

Ha a szokásos alkoholos italok egy részét vagy egészét alkoholmentes italokra cseréled, akkor továbbra is élvezheted az ivás társasági aspektusait az alkohol egészségügyi kockázatai nélkül. Ha alkoholfüggő vagy, az alkoholmentes italok szaga és íze kiváltó ok lehet az alkoholfogyasztásra. Megnehezíthetik, hogy tartósan változtas az ivási szokásaidon. Számos gyógyszer segíthet a közepesen vagy súlyosan alkoholfüggő embereken. Ezek általában a tanácsadással együtt működnek a legjobban. A diszulfiram egy régebbi gyógyszer, amely az alkohol anyagcsererendszerére hat, és hányingert és hányást vált ki, ha egyidejűleg alkoholt is fogyasztanak vele. Az akamprozát segíthet megelőzni a visszaesést azoknál az embereknél, akik már túl vannak az elvonáson.A naltrexon csökkenti a nagyivók sóvárgását.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk