műtét orvosok

Annyi alkoholt iszunk a koronavírus miatt, hogy megugrott a májtranszplantációk száma

Azt már eddig is tudni lehetett, hogy a karantén idején megugrott a tivornyázások száma, és sokkal több alkoholt fogyasztottak az emberek, mint általában. Most a Michigani Egyetem tudósai pedig egy ijesztő eredményt mutattak meg: a korlátozások alatti erőteljes iszogatások a májátültetések számának jelentős növekedését idézte elő.


A kutatók határozott összefüggést találtak az alkohol értékesítése és a májátültetésre váró listán lévő betegek száma között – derült ki a JAMA Network Open című szaklapban közzétett tanulmányból. A listákon szereplők száma ugyanis 50 százalékkal magasabbra szökött, mint a járvány előtt.

A tanulmány szerzői megállapították, hogy az alkoholos hepatitis esetei is megnövekedtek, ez pedig egy olyan állapot, amely akkor lép fel, amikor a máj már nem képes megfelelően feldolgozni az alkoholt. Ez a Mayo Clinic szerint a máj begyulladását és a szervben összegyűlő méreganyagok felhalmozódását eredményezi. Ez egy súlyos állapot, amely végül teljes májelégtelenséghez vezethet.

Ez a tanulmány bizonyítékot szolgáltat a COVID-19 során a növekvő alkoholfogyasztással összefüggő (alkoholos májgyulladás) riasztó növekedésére, és rávilágít a túlzott alkoholfogyasztás körüli közegészségügyi beavatkozások szükségességére"

– olvasható a közleményben.

S remélhetőleg az oltakozás és a koronavírusos esetek csökkenésével olyan problémák, mint a májátültetések gyarapodása is csökkennek. A világjárvány teljes mentális és fizikai egészségügyi hatásaival azonban valószínűleg még hosszú-hosszú ideig foglalkoznunk kell.


A figyelmetekbe ajánljuk