Erotománia: egy betegség a szerelem labirintusában

Mi az az erotománia? Mikor ismerhetjük fel? Kikre jellemző?


A pszichiátriai szakirodalom azt a téveszmét nevezi erotomániának, amikor valaki meg van győződve arról, hogy egy másik ember szerelmes belé, ám ez a valóságban nem igaz. Nagyon gyakori például, hogy egy erotomán beteg úgy véli, egy híres ember megszállott vele kapcsolatban. Ilyenkor üldözi a hírességet és könyörög, hogy vallja be az igazat, vagy legalábbis azt, amit ő igaznak vél. A valóságban ugyanis általában a szerelemmel „vádolt" ember sosem találkozott a beteggel.

Az erotomán betegek fenyegetései veszélyesek lehetnek. Jodie Foster, David Letterman is voltak már erotomán üldözők áldozatai, Selena Quintanilla-Perez énekesnőt pedig az erotomán, megszállott Yolanda Saldívar, a rajongóklub vezetője ölte meg.

Az erotomániát az ókorban már Hippokratész és Galénosz is leírták, egy francia pszichiáter pedig 1921-ben tanulmányt publikált róla, emiatt egy darabig a betegség a De Clerambault-szindróma nevet viselte. Az erotománia előfordulhat szkizofrénia, valamint bipoláris zavar keretein belül is. A diagnosztikai kézikönyv alapján, ha nem merítenek ki más diagnózist a tünetek, paranoid pszichotikus zavar erotomán típusával diagnosztizálják az erotomán betegeket.

De mi lehet az oka az erotomániának? Freud szerint a nem kívánatos homoszexuális késztetések hárításáról van szó, más szakemberek szerint az elutasítás, magánnyal való szembenézés elől lehet menekülő útvonal a betegség. Sőt, egy evolúciós párzási stratégia elromlásával is összefüggésbe hozták. Ám leírtak olyan esetet is, amikor a homloklebeny sérülése okozott erotomániát. Mivel a betegségben a jelek félreértelmezéséről van szó, érthető, hogy valamilyen funkció sérülésekor jelentkezhet.

Egy modern erotomán páciens például a Twitteren keresztül értelmezett félre üzeneteket és jutott arra a következtetésre, hogy az általa követett híresség szerelmes belé. Erotomán késztetései mindenkinek vannak a szakemberek szerint, a szerelem maga is tulajdonképpen egy téveszme. Amikor szerelmesek vagyunk, torzítjuk a valóságot, a másik tulajdonságait, de irántunk való érzelmeinek intenzitását is félreértelmezhetjük. A szerelem labirintusa tehát mindenkit csapdába ejt, csak nem mindegy, hogy mennyire.

(Forrás: Psychologytoday)

A figyelmetekbe ajánljuk