whisky koccintás

Egy ital, ami nagyban hozzájárulhat a rák kialakulásához

Nem is kell hozzá túlzásba vinni.

Az alkoholtartalmú italok alkalmi vagy mérsékelt fogyasztása is összefügg a magasabb rákkockázattal – állapította meg egy 2019-es japán tanulmány. Mindez valamennyire újdonságnak számít, mert néhány tanulmány azt sugallta, hogy a korlátozott alkoholfogyasztás még csökkentheti is egyes ráktípusok kockázatát, írja a különböző tanulmányokat röviden szemléző PsyBlog.

De mint kiderült, a könnyű vagy mérsékelt alkoholfogyasztás is növelheti a rák általános előfordulásának kockázatát. A kutatás szerint napi egy ital 10 éven keresztül, napi két ital öt éven keresztül 5 százalékkal emelheti a ennek kockázatát. Ha valaki egész életében enyhén vagy mérsékelten fogyaszt alkoholt, nagy valószínűséggel növeli a máj-, mell-, nyelőcső-, gyomor-, vastagbél- és prosztatarák kialakulását.

Különböző kutatások szerint ennek az italokban lévő etanol a felelőse elsősorban: mikor az etanol lebomlik a szervezetben, acetaldehid keletkezik, amely rákkeltő – ebben pedig nincs nagy különbség az alkoholos italoknál.

A fentebb említett tanulmány szerint az alkohol növeli a mell- és prosztatarák kockázatát azáltal, hogy megemeli az ösztrogén- és androgén hormonok szintjét a szervezetben. A következtetések japán kutatóktól származnak, akik 63 232 rákos beteg ivási szokásait vizsgálták több mint 40 éven keresztül.

Minden résztvevő esetében feljegyezték a napi átlagos alkoholfogyasztás mennyiségét és az ivással eltöltött éveket.
Az „egy ital" naponta pontosítva nagyjából egy pohár whiskyvel, két deci borral és fél liter sörrel volt egyenértékű.

A kutatásból kiderült, hogy bármilyen rákos megbetegedés kockázata nőtt aszerint, hogy a résztvevők mennyi ideig fogyasztottak alkoholt. A legalacsonyabb kockázatot természetesen az jelentette, ha egyáltalán nem fogyasztottak alkoholt.


A figyelmetekbe ajánljuk