Ételek, amelyek jók a májnak

Ételek, amelyek jók a májnak

Íme néhány étel, amit a máj egészségének megőrzése érdekében érdemes fogyasztani.


Grapefruit

A grapefruit olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek természetes módon védik a májat. Ez a naringenin és a naringin.

A grapefruit védőhatása köztudottan kétféleképpen jelentkezik: a gyulladás csökkentése és a sejtek védelme révén.
Tanulmányok azt is kimutatták, hogy ezek az antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a májfibrózis kialakulását, egy olyan kóros állapotot, amelyben a májban túlzott kötőszövet épül fel. Ez jellemzően krónikus gyulladás következménye.

Áfonya

Az áfonya egyaránt tartalmaz antociánokat, amelyek a bogyók jellegzetes színét adják. Emellett számos egészségügyi előnnyel is összefüggésbe hozták. Az áfonya 21 napon át történő fogyasztása megvédte a májat a károsodástól, emellett segített növelni az immunsejtek válaszát és az antioxidáns enzimeket.

Szőlő

A szőlő, különösen a vörös szőlő, számos jótékony növényi vegyületet tartalmaz, a legismertebb a resveratrol. A szőlő szintén csökkenti a gyulladást, megelőzi a károsodást és növeli az antioxidánsok szintjét. Egy NAFLD-ben (májelzsírosódás) szenvedő embereken végzett vizsgálat kimutatta, hogy a szőlőmagkivonat 3 hónapon át történő fogyasztása segített javítani a májfunkciót.

Fügekaktusz

A fügekaktusz, az ehető kaktuszok egyik népszerű fajtája. Gyümölcsét és levét fogyasztják a leggyakrabban. A hagyományos gyógyászatban régóta használják már fekélyek, sebek és májbetegségek kezelésére.

Egy 2004-es, 55 emberen végzett vizsgálat szerint a fügekaktusz kivonata segített csökkenteni a másnaposság tüneteit. A résztvevők kevésbé éreztek hányingert, szájszárazságot és étvágytalanságot. A tanulmány tehát arra a következtetésre jutott, hogy ezek a hatások a gyulladás csökkenésének köszönhetőek.

A figyelmetekbe ajánljuk