kókuszolaj

Könnyű fogyási lehetőség – ez az olaj csökkentheti a hasi zsírt

A tanulmány eredményén valószínűleg sokan meglepődtek.


Egy kutatás szerint 15-30 g kókuszolaj fogyasztása a napi étrendben csökkentheti a hasi zsírt, hiszen mérsikli az éhségérzetet és az étvágyat is, ami segíthet a fogyásban – írja a PsyBlog.

Különböző tanulmányok metaanalízise szerint a hosszú láncú trigliceridek (LCT-k) közepes láncú trigliceridekkel (MCT-k) való helyettesítése hosszú távon fogyáshoz és a hasi zsír csökkentéséhez vezethet. A kókuszolaj, a pálmamagolaj, a deszikkált kókuszdió és a nyers kókuszhús jó mennyiségű MCT-t tartalmaz.

Az étrendünkben található legtöbb zsír és olaj, például a szójabab, a napraforgóolaj és az olívaolaj LCT-ket tartalmaz. Az MCT-k azonban növelhetik a szervezet kalóriaégető képességét, mivel könnyen lebomlanak és gyorsan felszívódnak a sejtekbe.

Ennek eredményeként az MCT-k nem tárolódnak zsírként a szervezetben, és gyorsan eljutnak az emésztőrendszerből a májba, ahol energiává vagy ketontestekké alakulnak.

A zsigeri zsír mélyen a hasban található, és a szervek, köztük a gyomor, a máj, a hasnyálmirigy és a belek körül helyezkedik el. A zsigeri hasi zsírt aktív zsírnak is nevezik, mivel ez a fajta zsír felhalmozódhat az artériákban, és olyan veszélyes egészségügyi állapotokhoz is vezethet, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a rák.

Ez a zsír különbözik a bőr alatti zsírtól, amely a bőr alatt tárolódik, és a test különböző részein, például a karokon és a lábakon érezhető.

Ha egy férfi dereka 40 hüvelyk vagy annál nagyobb, egy nőnél pedig 35 hüvelyk vagy annál nagyobb, az zsigeri zsírfeleslegre és egészségügyi problémákra utal. Éppen ezért érdemes étrendet és életmódot változatatnia azoknak, akik észrevezik az erre utaló jeleket, ám előtte mindenképp szakemberekkel kell konzultálni.


A figyelmetekbe ajánljuk