woman exercising indoors

Egyre népszerűbb vélemény, hogy a túledzéstől az ember nemhogy nem fogy, hanem akár még hízhat is a stresszhormonok túltermelése okán. Na de mi az igazság? Eláruljuk!


Túledzés akkor beszélhetünk, ha nincs egyensúlyban az edzésmennyiség és a két edzés közötti regenerálódási idő. Ez károsodott immunválaszt, megváltozott hormonális aktivitást és tartós fáradtságot okozhat. Sokan pedig ezt okolják azért is, mert nem fogynak, vagy egyenesen híznak rendszeres edzés ellenére. A kortizol hormont okolják emiatt, amit stressz hatására szabadít fel a szervezetünk. A túlterhelése pedig a zsírsejtekben található lipoportein lipáz nevű enzim aktiválódásának növekedéshez vezet.

Ez az enzim arra utasítja a sejteket, hogy növeljék a zsírok raktározását, és ez magyarázza, hogy a túlzott stressz miért vezethet néha a zsír növekedéséhez a hasi területen, az arcon és a mellkason. A túlzott kortizolszint azt is megkönnyítheti, hogy a zsírszövetben maga a kortizol is regenerálódjon, ezzel tovább növelve a lipoprotein lipáz aktivitását és az azt követő zsírraktározást. Na de túledzéssel is el lehet ezt érni? Az eddigi kutatások válasza az, hogy nem.

A kutatások nagy része azt mutatja, hogy a kortizol stresszre adott válasza valójában csökken a túledzés időszakában. A rendszeres testmozgás csökkentheti a koncentrációját a vérünkben reakcióként a testmozgás rendszerességére. Ez egyfajta védekező mechanizmus lehet a szervezet számára, amikor ismételten fokozott kortizolszintnek van kitéve. Ez azt jelenti, hogy nem valószínű, hogy a túledzéses időszak fokozza a zsírraktározást és a súlygyarapodást.

Az ok, amiért az emberek a heti néhány alkalommal, vagy akár naponta történő edzőterembe járás ellenére is fogyási stagnálást, vagy akár súlygyarapodást tapasztalhatnak, számos tényezőre vezethető vissza. A mindennapokban jelentkező túlzott stressz lehet az egyik ok, a helytelen táplálkozás, a kalóriadeficit hiánya vagy akár az edzőteremben elégetett kalóriák számának túlbecslése mellett.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk