person holding silver fork and knife

Ezzel a technikával növelhetjük a diéta eredményességét

Ez a gondolkodásmód 34 százalékkal alacsonyabb elhízási kockázattal jár.


Azoknak az embereknek, akik tudatosabban gondolkodnak, kevesebb a hasi zsírjuk, derül ki egy kutatásból. A mindfulness nemcsak a hasi zsír csökkentett mennyiségével, hanem az elhízás 34 százalékkal alacsonyabb esélyével is összefügg. A tudatosság nem feltétlenül jelenti a meditálást, jelenthet egyszerűen csak mindennapos odafigyelést. Vannak, akik természetüknél fogva figyelmesebbek, de ez a tulajdonság edzhető.

Sok mindent, amit az emberek fogyasztanak, automatikusan teszik, anélkül, hogy a következményekre figyelnének. A jelen pillanatra való odafigyelés segíthet leküzdeni a testmozgással szembeni gyakori ellenszenvet is. A következtetések egy 394 ember bevonásával készült tanulmányból származnak. Vizsgálták a tudatosságukat és szkennelték a testtömegüket. Az alacsony fokú tudatossággal rendelkező emberek inkább egyetértettek az olyan állításokkal, mint pl:

  • Nehezen tudok arra koncentrálni, ami a jelenben történik.
  • Előfordulhat, hogy valamilyen érzelmet élek át, és csak egy idő után tudatosul bennem.

Az eredmények szerény kapcsolatot mutattak a magasabb fokú tudatosság és az elhízás alacsonyabb kockázata között. A mindfulness valószínűleg segít csökkenteni a hasi zsírszövetet azáltal, hogy növeli az étkezési és ivási viselkedés tudatosságát. Az evés annyira rutinszerű, hogy könnyen kizökkenünk az élményből. Amíg azonban az elménk elkalandozik, az evés automatikusan folytatódhat.

Tanulmányok kimutatták, hogy az emberek többet esznek, amikor elterelődik a figyelmük, például tévénézés vagy baráti beszélgetés közben. Sajnos, amikor nem az ételünkre koncentrálunk, hajlamosak vagyunk többet enni, és kevésbé élvezzük azt. A mindfulness pozitív hatásai olyan fizikai tulajdonságokra is kiterjednek, mint az alacsonyabb vérnyomás és az alacsonyabb kortizolszint.A fizikai előnyök mellett a mindfulnessnek terápiás előnyei is kimutathatóak a depresszió, a szorongás, a kábítószerrel való visszaélés, a krónikus fájdalom és az étkezési zavarok esetében.

(Forrás: Spring)


A figyelmetekbe ajánljuk