kalciumban gazdag élelmiszerek
Fotó: Shutterstock

Ez a legjobb vitamin, ha hasból szeretnél fogyni

Az emberek akár 50 százalékánál is hiány lehet ebből a vitaminból.


A D-vitamin-kiegészítők szedése fokozhatja a fogyást, segíthet a hasi zsírvesztésben és a vércukorszint szabályozásában, derül ki egy kutatásból. Már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy a fogyókúrázó emberek 20 kilóval többet fogynak, ha magas a D-vitamin szintjük.

Ez is érdekelhet: Egy egyszerű módszer, amivel megduplázhatjuk a fogyásunkat

A D-vitamin szintje a szervezetben a hasi zsírégetéssel is összefüggésbe hozható. A Scientific Reportsbanmegjelent tanulmány kimutatta, hogy a kalciumot és D-vitamint tartalmazó tej fogyasztása például megduplázhatja a fogyást. A felmérések szerint azonban az emberek akár 50 százalékának is lehet D-vitamin hiánya, ami összefügg a szervezetben fellépő fokozott gyulladással is.

A D-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartozik például a tojás, az olajos halak, mint a lazac, a gomba, a tejtermékek és az ezzel dúsított élelmiszerek, beleértve a gabonaféléket és a gyümölcsleveket.

Ha tovább olvasnál: Hasból szeretnél fogyni? Egy szakértő szerint ez a leghatásosabb módszer

egy n\u0151 a hasa k\u00f6r\u00e9 m\u00e9r\u0151szalagot teker

Fotó: Shutterstock

A jelenlegi vizsgálatban 121 D-vitaminhiányos és prediabéteszes nő vett részt. A vizsgálati személyek fele nyolc héten keresztül hetente egyszer 60 ezer NE D-vitamin kiegészítést kapott. Miután D-vitamin készletük visszaállt a normális állapotra, napi 200 NE-t kaptak, hogy továbbra is egészséges szinten tartsák azt. Az alanyok másik fele placebót kapott.

Az eredmények azt mutatták, hogy a D-vitamint szedő nők több hasi zsírt veszítettek, és jobb lett a glükózszabályozásuk. a gondosan megtervezett, 18 hónapos időtartamú, randomizált kontrollvizsgálat során további szignifikáns csökkenést mutattak ki a következőkben: FBG (éhgyomri vércukorszint), 2 órás vércukorszint OGTT (orális glükóz-tolerancia teszt), HbA1c és a truncális szubkután (hasi) zsír (a bőrredőkkel mérve).

A D-vitamin segíti a szervezetet a kalcium felszívódásában, a magasabb kalciumszint pedig csökkenti a táplálékbevitel iránti vágyat. A kalciumhiány azonban fokozhatja az étvágyat, mivel az étkezéssel hozzájuthatunk ehhez a létfontosságú ásványi anyaghoz.

(Forrás: Spring)

A figyelmetekbe ajánljuk