Pár hasznos tanács részegség ellen
A klasszikus módszerek tudományosan is megalapozottak.

A Vince bukant rá a thedrinksbusiness oldalán egy beszámolóra egy októberi virtuális szemináriumról, amit az angol Helena Conibear, az Alcohol in Moderation független non-profit szervezet vezetője moderált.

A beszélgetésen arra keresték a választ a résztvevők, hogy a mértékletes ivás kapcsolódhat-e az egészséges életmódhoz.

Számos szakember ismertette az alkohollal kapcsolatos állőspontját, többek között az ausztrál Dr. Creina Stockley, a Boston-i Egyetem professzora, Curtis Ellison és a dán Dr. Erik Skovenborg.

Skovenborg elmondta, hogy az étkezés közbeni mértékletes alkoholfogyasztást az egészséges életmód részének kell tekinteni, ami a kiegyensúlyozott táplálkozásból, a rendszeres testmozgásból és a dohányzás tilalmából áll lényegében.

Skovenborg szerint fontos az italozási szokásokat is megvizsgálni, különösen azt, hogy az alkoholt étellel vagy anélkül fogyasztják-e – olvasható a Vince oldalán.

Ennek oka, hogy az ivás közbeni étkezés fokozza a gyomor- és a máj anyagcseréjét, így az elfogyasztott alkohol részben felbomlik, mielőtt eljutna a véráramba, így az agyba és a szívbe.

Az ivás közbeni étkezés jelentősen csökkenti a véralkoholszintet (BAC - Blood Alcohol Content). Egy kutatásban kimutatták, hogy egy 75 kg-os férfinak, aki a két ital mellé evett is, a BAC-értéke nagyjából harmada volt ahhoz a hasonló testsúlyú emberhez képest, aki üres gyomorral kezdett inni.

Ezért tényleg jó ötlet enni pár könnyű falatot, ha kezdjük spiccesen érezni magunkat, hiszen fokozza az anyagcserét és csökkentheti az alkohol mennyiségét a vérben.

Ráadásul más kutatások szerint, ha ivás közben eszünk is, nagyban csökkenthető a májzsugorodás kockázata is.

A szakemberek végül arról is szót ejtettek, hogy a gyakori, kis mennyiségben elfogyasztott alkohol sokkal „biztonságosabb", mint a ritkábban, de löketszerűen, nagyobb dózisokban történő ivás.


A figyelmetekbe ajánljuk