alkoholos üvegek bár

A szakemberek így számolnának fel az alkoholizmussal

Új módszert találtak arra, hogyan vehetnének rá embereket kevesebb alkohol fogyasztására.


Egy friss tanulmány szerint azoknak, akik kevesebb alkoholt szeretnének fogyasztani, egyszerre két módszer is segíthet a csökkentésben. Az egyik a hogyan, a másik a miért kérdésekkel dolgozik. A fogyasztók választ kapnak arra, hogyan csökkenthetnék az alkoholbevitelt, ilyen az italok megszámlálása, de arra is, hogy miért szükséges ez.

A túl sok ivás ugyanis rákhoz, szívbetegséghez, emésztési problémákhoz, a demencia fokozott kockázatához és korai elhalálozáshoz vezethet.

Simone Pettigrew közgazdász és pszichológus, a George Institute of Global Health munkatársának elmondása alapján

Megállapítottuk, hogy az alkoholról és a rákról szóló információk párosítása egy bizonyos gyakorlati cselekedettel - az italok számolásával - azt eredményezi, hogy az alkoholfogyasztóknál csökken az elfogyasztott alkohol mennyisége.

A kutatásban három csoportra osztották a résztvevőket és különböző hirdetéseket, felhívásokat mutattak nekik. Ezekből az egyik tartalmazta csupán a rák kockázatát, valamint az italok számolásának lehetőségét. Ez a párosítás kiváló intervenciónak bizonyult.

Ez volt az egyetlen olyan hirdetéskombináció, ami alapján az emberek valóban jelentősen csökkentették alkoholfogyasztásukat a vizsgálat hat hete alatt.

Más felhívásokban olyan tanácsokat kaptak a résztvevők, hogy próbálják meg előre eldönteni, hogy mennyit ihatnak és ragaszkodjanak ahhoz.

Sokan nem tudják, hogy az alkohol rákkeltő anyag. Ez egy fontos információ, amelyhez az alkoholfogyasztóknak hozzáférése kell, hogy legyen. Ám ha azt mondják az embereknek, hogy az alkohol rákot okoz, az csak a megoldás egy része -meg kell mutatnunk számukra, hogyan tegyenek lépéseket a kockázat csökkentésének érdekében.

– mondja Pettigrew.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az alkoholfogyasztás az idő előtti halálozások akár hét százalékáért is felelős lehet világszerte.

Emiatt az alkoholfogyasztók felvilágosítása az egészségügyi kockázatokról a probléma kezelésének egyik fontos módja lehet.

(Forrás: Science Alert)


A figyelmetekbe ajánljuk