Életmentő szűrővizsgálat: a mammográfia (x)

Életmentő szűrővizsgálat: a mammográfia (x)

A mellrák az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés a 40 év feletti nők körében. Az emlők lágyrészének vizsgálata ezért szó szerint életmentő lehet. A szakemberek szerint 35 éves kor felett legalább kétévente (de erősen ajánlott az éves szűrés) el kellene menni mammográfiára és komplex szűrővizsgálatra, illetve rendszeres önvizsgálatról sem szabad megfeledkezni. Minél előbb derül fény az esetleges elváltozásokra, annál jobb esély van a teljes gyógyulásra.


Miért életmentő a mammográfia?

Az emlőrák korai felismerése érdekében a mammográfiát rendszeres fizikális vizsgálatokkal együtt javasolják. Ez az eljárás a legjobb módja az emlőrák okozta elhalálozás kockázatának csökkentésére. A mammográfia segíthet dönteni arról, hogy a mellben lévő elváltozás további vizsgálatot igényel-e, és képes kimutatni azokat a csomókat is, amelyek túl kicsik ahhoz, hogy kézzel tapinthatók legyenek.

Az Európai Unióban, ideértve Magyarországot is, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) ajánlása alapján a 35-65 éves nőknek kétévente kell mammográfiás szűrővizsgálaton részt venniük (de erősen ajánlott az éves szűrés), 65 éves kor után pedig évente. Ha a családban előfordult emlőrák, akkor az orvos javaslatára korábban is el kell kezdeni a szűrővizsgálatokat, és azokat gyakrabban kell végezni.

Hogyan zajlik a szűrővizsgálat?

A mammográfiás vizsgálatot röntgenasszisztensek végzik, majd a röntgenfelvételeket egy képalkotó vizsgálatokra szakosodott radiológus orvos elemzi. A vizsgálat előtt az ékszereket és derék felett a ruhákat le kell venni, majd az asszisztens egyenként helyezi az emlőket lapos röntgenlemezre, enyhe nyomással lapítja az emlőszövetet, hogy tisztább kép készüljön az emlőkről. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a vizsgálat nem jár ugyan fájdalommal, de közben a mellek lapítása miatt némi kellemetlenséget lehet érezni.

A mellről több pozícióban is készülnek felvételek, hogy a radiológus minden szövetet meg tudjon vizsgálni. Az emlőszűrés rutinszerűen mindkét emlőről két képet készít: egy ferde és egy lefelé irányuló felvételt. A radiológus a felvételek kiértékelése után további képeket vagy ultrahangot is kérhet, hogy pontosabb diagnózist állíthasson fel.

Az emlőrák gyakori előfordulása miatt tehát rendkívül fontos a rendszeres szűrővizsgálatok elvégzése, különösen a 35 év feletti nők számára. Az időben történő diagnózis nagyban megnöveli a gyógyulási esélyeket. Az önvizsgálat és az emlő ultrahang mellett a mammográfia is fontos szerepet játszik a megelőzésben, de lehetőség van komplex emlővizsgálat elvégzésére is, ami magában foglalja mind a mammográfiát, mind az ultrahangot.

Ha panaszmentes vagy és 35 éves kor alatti, az emlő ultrahangja alkalmazható első szűrővizsgálatként, de nem helyettesítheti a mammográfiát. Amennyiben az ultrahang vizsgálaton eltérést észlelnek, az orvos további vizsgálatot javasolhat, beleértve a mammográfiát is. A mammográfiával már akár 2 évvel az emlő daganatos megbetegedésének klinikai tünetei előtt is fel lehet ismerni a rosszindulatú elváltozást.

Illusztráció.

Freepik

Végezz önvizsgálatot!

A vizsgálatok mellett nagyon fontos, hogy önvizsgálatot is végezz bizonyos időközönként. Mindezt pedig a saját otthonodban is megcsinálhatod, vizuálisan és fizikálisan egyaránt. A lépések a következők:

  • Állj deréktól felfelé levetkőzve egy nagy tükör elé, és ügyelj a megfelelő fényviszonyokra.
  • Vizsgáld át lazán tartott karokkal a mellet, figyelve a változásokra méretben és formában egyaránt, valamint a bőr állapotára. Az újonnan létrejött ráncosodások, gödröcskék, sebek vagy elszíneződések fontosak lehetnek.
  • Ellenőrizd a mellbimbódat is, és figyelj bármilyen sebre, hámlásra vagy megváltozott pozícióra.
  • Tedd a kezed csípőre, feszítsd meg a mell alatti mellkasi izmokat, majd fordulj egyik oldalról a másikra, és vizsgáld meg a mell külső részét is.
  • Hajolj előre a tükör felé, görgesd előre a vállad és a könyököd, majd figyeld meg, hogy változik-e az emlők alakja vagy kontúrja.
  • Ezt követően tapogasd át az ujjaddal a mellet fekve, majd a zuhany alatt is.
  • Spirális mintázatban masszírozd végig az ujjaddal a mellet a mellbimbótól kezdve, felfelé haladva a kulcscsont közelében, középen a mellcsontnál és oldalt a hónalj közelében.
  • Végül óvatosan nyomd össze a mellbimbódat, hogy ellenőrizd, nem folyik-e belőle váladék.
  • Fontos, hogy az önvizsgálat nem váltja ki a szakvizsgálatokat. Ha bármi gyanúsat észlelsz, vagy csak nem vagy biztos magadban, ajánlott elmenni egy kivizsgálásra, hogy teljes képet kapj az egészségügyi állapotodról.

Hol végezd el a szakvizsgálatokat?

Miért érdemes inkább egy magánklinika szakembereire bíznod magad, ha mammográfiára, vagy egyéb szűrővizsgálatra, kezelésre van szükséged? Mert könnyen és gyorsan foglalhatsz időpontot hosszú várólista nélkül arra az időpontra, ami a legmegfelelőbb számodra. Udvarias, páciensközpontú ellátásban részesülsz a legmodernebb diagnosztikai eszközök segítségével. Nem kell pazarolnod az idődet az orvosra várva egy zsúfolt kórházban, hanem rendezett körülmények között kerülsz sorra késedelem nélkül. A legjobb szakemberek gondoskodnak egészségedről, számos precíz diagnosztikai illetve terápiás szolgáltatást nyújtva.

Az Újbuda Medical Centerben teljesen új GE mammográfiás készülékkel várunk vizsgálatunkon, amiről az elkészült írásos véleményt 3-5 munkanapon belül megkapod. Lépj kapcsolatba velünk, és add át magad a szakembereinknek, akik lelkiismeretesen végigkísérnek a gyógyulásod útján!

A figyelmetekbe ajánljuk