alkohol

Testsúlyunk is befolyásolja az alkoholfogyasztás hatásait

Azt eddig is tudni lehetett, hogy a túlsúlyos embereknél gyakoribbak az alkoholfogyasztással összefüggő betegségek. Azonban most egy másik veszélyeztetett csoportot is megjelöltek a kutatók.


A túlzott alkoholfogyasztás a harmadik leggyakoribb oka a megelőzhető haláleseteknek az Egyesült Államokban. Az országba minden 10 halálesetből legalább egy az alkoholhoz köthető, de ezek az adatok Magyarországon sem jobbak.

Azt, hogy a túlsúlyos emberek esetében magasabb az alkoholizmushoz kapcsolódó halálozási kockázat, már számos kutatás kimutatta, most viszont egy másik különösen veszélyeztetett csoportot is azonosítottak: a Drug and Alcohol Dependence című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a túl sokat ivó, alultáplált embereknél még nagyobb lehet az esélye annak, hogy szívbetegség, rák és egyéb okok miatt halnak meg – ismertette a tanulmányt a guysandgoodhealth.com alapján a Vince.

A tanulmány a National Health Interview Survey (NHIS) statisztikáin alapult: az országos reprezentatív minta több mint 200 ezer, 35-85 év közötti amerikai felnőtt adatait tartalmazza, akiket 2001. január 1. és 2011. december 31. között kérdeztek meg.

A kutatók elemezték az ivók és nem ivók halálozási kockázatára vonatkozó adatokat. Kategóriák szerint voltak a: „túlzottan soványak", „normál testsúlyúak", „túlsúlyosak" és az „elhízottak".

Arra számítottunk, hogy kapcsolatot találunk az elhízás és az alkoholizmussal kapcsolatos halálozások között, végül meglepődtünk, hogy a kapcsolat különösen erős volt az alultáplált, túl sokat ivó embere esetében.

– mondta Muntasir Masum, a Penn State-i Edna Bennett Pierce Prevenciós Kutatóközpont posztdoktori ösztöndíjasa.

A tanulmány szerzői szerint azonban további kutatásokra van szükség annak kiderítésére, hogy a soványság hogyan járulhat hozzá a túlzottan sokat ivó emberek halálozásához. Masum szerint több tényező is szerepet játszhat, például az, ahogyan az emberek a stresszt kezelik, illetve vannak-e társuló egészségügyi problémáik vagy táplálkozási hiányosságaik.

Remélem ezek az eredmények arra ösztönzik az embereket, hogy kiküszöböljék azokat a kockázatokat, amik életveszélyes helyzethez vezethetnek.

– mondta Masum.

A figyelmetekbe ajánljuk