vas, vashiány

Az emberi szervezet egyik legfontosabb nyomeleme a vas, amelyet a testünk nem képes előállítani, így figyelnünk kell, hogy elegendő mennyiséget fogyasszunk belőle.


A vashiány nem alattomos, szinte azonnal észrevehetjük magunkon a szembetűnő tüneteket. A melléhatásai közé tartozik a kimerültség, szédülés, fejfájás, étvágytalanság, hidegérzet, sápadtság, szabálytalan szívverés is. Diákoknál akár tanulási nehézséget is előidézhet.

Jó hír, hogy tudatos táplálkozással hamar helyrehozható az állapot. Cikkünkben mutatunk néhány ételt, amelyeknek magas a vas tartalma.

Zöldségek: Az emberek nagy része a spenótot tartja a legjobb természetes vasforrásnak. Habár valóban magas vastartalma, a bennük található oxálsav gátolja annak teljes felszívódását a szervezetünkben. A spenóton kívül remek megoldás lehet a száraz bab, a száraz borsó és a lencse is. A hüvelyesek remek vasforrások, különösen a vegetáriánusok/vegánok számára. Ezeket bármilyen formában fogyaszthatjuk, de a brokkoliról se feledkezzünk meg, amelynek szintén magas a vastartalma.

Belsőségek, húsok: Bár jó páron viszolyognak a belsőségektől, fogyasztásuk rendkívül ajánlott, különösen a vashiányban szenvedő emberek számára. Rendkívül táplálóak és könnyen felszívódó vasat tartalmaznak. A legnépszerűbb és legtöbb vasat tartalmazó bensőség a sertésmáj, de emellett a bárányhús, illetve a marha, a borjú és a libamáj is jelentős vasforrás. Azok se csüggedjenek, akik nem kedvelik az effajta húsokat és inkább a tenger gyümölcseit preferálják, nekik legjobb választás a kagyló és az osztriga.

Gyümölcsök: A gyümölcsök közül az aszalt szilvát, a mazsolát, az őszi- és kajszibarack javasolt fogyasztani. Emellett vörös és a feketeribizli is rendkívül egészséges antioxidáns, melyek sejtvédő hatásúak.

Tejtermékek, tojás: A juh és a kecsketej tartalmazza a legtöbbet, de a tehéntejből készült termékek is rendelkeznek csekély vastartalommal. Kiváló vasforrás a tojás is, melyben 100 grammonként 1,4 mg vas található.

(Házipatika)

A figyelmetekbe ajánljuk