különböző ízesítésű fűszervajak
Fotó: Shutterstock

Megőrül értük az internet: 5 fűszervaj, amit otthon is könnyedén elkészíthetsz

Akár sült zöldségekre csepegtetve, meleg zsemlére kenve, vagy steak tetején szétolvasztva, az ízesített vajak hatására összefut a nyál a szánkban. Bárhogyan is nézzük, ez a kis extra csak még finomabbá teszi az ételek ízét.


A jó hír az, hogy a friss fűszernövények ma már szinte minden élelmiszerboltban kaphatóak egész évben, így télen is elkészíthetjük a kenhető finomságokat. Az ízesített vajak akár hat hónapig is lefagyaszthatók, így bármikor fogyaszthatjuk őket. Íme öt ízesített vaj, melyek közül párat az Egyesült Államok régiói ihlettek, néhányat pedig kedvenc összetevőink.

​1. Kaliforniai stílusú vaj

  • 1 evőkanál darált érett olajbogyó
  • 2 teáskanál apróra vágott friss rozmaring
  • 1/2 csésze vaj, lágyítva

Keverd az érett olajbogyót és a rozmaringot a megpuhított vajba.

​3. Fokhagymás-bazsalikomos vaj

  • 1/2 csésze vaj, lágyítva
  • 4 teáskanál apróra vágott friss bazsalikom
  • 1-1/2 teáskanál apróra vágott friss petrezselyem
  • 1/2 teáskanál fokhagymapor
  • friss zsálya és kakukkfű

Egy kis keverőtálban keverd össze a vajat, a bazsalikomot, a petrezselymet és a fokhagymaport. Közepesen alacsony sebességen addig keverd, amíg a keverék össze nem áll. Díszítsd zsályával és kakukkfűvel.

​2. Keleti parti vaj

  • 2 teáskanál Old Bay fűszer
  • 1-1/2-2 teáskanál reszelt citromhéj
  • 1/2 csésze vaj, lágyítva

Keverj 2 teáskanál Old Bay fűszert és 1-1/2-2 teáskanál reszelt citromhéjat 1 rúd lágyított vajba.

​4. Korianderes-citromos vaj

  • 1/4 csésze apróra vágott friss koriander
  • 1 evőkanál lime leve
  • 1-1/2 teáskanál reszelt lime-héj

Egy kis tálban keverd össze a vajat, a koriandert, a lime levét és a lime héját. Formázz belőle hasábot; csomagold műanyagba, és tedd hűtőszekrénybe 30 percre, vagy amíg megszilárdul.

​5. Mézes mandulavaj

  • 1 csésze vaj, lágyítva
  • 1/4 csésze méz
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1/2 teáskanál mandula kivonat

Egy kis keverőtálban verd a vajat, a mézet, a barna cukrot és a mandula kivonatot világosra és habosra. Tedd át egy fólialapra; majd tekerd hasáb alakúra. Végül tedd be hűtőbe, amíg meg nem hűl. Csomagold ki és szeleteld fel, vagy helyezd vajas tálra.

A házi készítésű ízesített vajak kedves és személyes ajándékok is lehetnek a szomszédoknak vagy a barátoknak. A szeleteket tedd viaszpapírba, majd egy dekoratív dobozba vagy üvegbe, és tárold őket a fagyasztóban, hogy rögtönzött ajándékot készíthess, amikor szükség van rá.

Forrás: Taste of Home


A figyelmetekbe ajánljuk