Legyen szó enyhe meghűlésről vagy egy durvább megfázásról, a húsleves jótékony hatásaira gyakorlatilag minden kultúrában esküsznek. A University of Dayton kutatói annak jártak utána, hogy tényleg segít-e ez a forró étek a megbetegedéseken.
A téli időszakban vetődik fel leggyakrabban a kérdés: vajon tényleg segíti-e a megfázásból való felgyógyulást a forró húsleves, vagy csak egy városi legendáról van szó? A válasz sokakat megnyugtathat.
Ez is érdekelhet: Rangsorolták a világ legjobb leveseit: 2 magyar klasszikus is a lista elején
Jobb étvágy
Számos egészségügyi előnye van a húslevesnek, például segíti az étvágytalanság felszámolását. Az akut megbetegedések ugyanis gyulladásos reakciókat indíthatnak be szervezetünkben, ezek pedig csökkenthetik étvágyunkat. A leves húsos, úgynevezett unami íze azonban ezt a problémát képes feloldani.
Jobb emésztés
Más tanulmányok szerint a húsos ízvilág javíthatja az emésztésünket is. Amint agyunk a nyelvünkön lévő ízreceptorokon keresztül megérzi azt az ízt, szervezetünk felkészíti emésztőrendszerünket a fehérjék könnyebb felszívódására. Ez pedig csökkentheti a gyomor-bélrendszeri tüneteket, amelyeket sokszor tapasztalunk, amikor gyengék vagyunk.
Ezt is olvasd el! Ez az élelmiszer segít megfékezni az étel utáni sóvárgást a tudomány szerint
Csökkentheti a gyulladást és az orrdugulást
Fotó: Shutterstock
A gyulladás a szervezet sérülésre vagy betegségre adott természetes válaszreakciója; akkor következik be, amikor a fehérvérsejtek a gyulladt szövetekbe vándorolnak, hogy segítsék a gyógyulást. Ezzel szemben az orrjáratokban a fehérvérsejtek alacsonyabb aktivitása csökkentheti a gyulladást. Érdekes módon a kutatások azt mutatják, hogy a húsleves valóban csökkentheti a gyulladt szövetekbe utazó fehérvérsejtek számát.
Miben rejlik az ereje?
Az is kiemelten fontos a húslevesnél, hogy minél több alapanyag legyen benne:
a csirke teljes értékű fehérjeforrást biztosít, a zöldségek kiváló vitamin-, ásványianyag- és antioxidáns-források, a tészta pedig könnyen emészthető szénhidrát, amelyet a szervezet az energiához és a regenerálódáshoz használ fel.
Ezentúl a fűszerek is segítenek. Növelik az orr- és légutak hőmérsékletét, amely fellazítja a légúti betegségeket gyakran kísérő sűrű nyálkát.
Tehát: a legújabb tudományos eredmények szerint a húsleves valóban segít a gyógyulásban.
Ez a cikk a The Conversation című lapban jelent meg.