nő kóstol egy merőkanállal
Fotó: Shutterstock

Ez az élelmiszer segít megfékezni az étel utáni sóvárgást a tudomány szerint

Ha már sokszor próbáltad a szelet pizzát vagy a zacskó chipset egy tál salátára cserélni, de nem sikerült, van egy tippünk, hogy mi az az étel, ami beválhat.

Az EaitingWell cikke alapján a kutatók meglepően egyszerű módot találtak arra, hogy megfékezzék a magas kalóriatartalmú, alacsony tápanyagtartalmú ételek utáni sóvárgásodat: kortyolj el egy sós levest.

Egyszerű elméletnek hangzik, ami talán túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Egyetértünk, de a kutatások szerint a leves vagy húsleves fogyasztása teltségérzetet és jóllakottságot biztosít, ami megkönnyíti a kevésbé egészséges lehetőségek mellőzését. Ha nem vagy leveses, mutatunk egy másik alternatívát is.

Miért váltja ki a leves a jóllakottság érzését?

Több tanulmány is megállapította, hogy egy kis tál leves vagy húsleves elfogyasztása étkezés előtt jóllakat, így kevesebb kalóriát fogyasztunk. Sőt, egy 2012-es, az Obesity Research című szaklapban közzétett tanulmány szerint a napi kétszeri levesfogyasztás (a nassolnivalókból származó egyenértékű kalóriák helyett) 50%-kal nagyobb súlycsökkenést eredményezett.

A tudósok és egészségügyi szakemberek feltételezik, hogy a jóllakottság valószínűleg az umami íz és a tápanyagtartalom kombinációjából ered.

​Sós íz

Egyesek szerint a leves laktató tulajdonsága a jellegzetes sós vagy umami ízéből eredhet. A hűtött gyümölcsalapú levesektől eltekintve általában egy lassan főzött, fűszerekkel és zöldségekkel ízletesített húsleves lé vagy alaplé szolgál a leves alapjául. A csirke- vagy marhahús használata tovább növeli az umami íz mélységét. Ezenkívül más összetevők, például a parmezán sajt héja vagy olyan adalékanyagok, mint a mononátrium-glutamát (MSG) is erősítik az umamit. Egyes kutatók ennek az íznek tulajdonítják a levestől származó teltségérzet nagy részét.

h\u00e1rom k\u00fcl\u00f6nb\u00f6z\u0151 kr\u00e9mleves

Fotó: Shutterstock

A Neuropsychopharmacology című tudományos folyóiratban közzétett 2018-as tanulmány még azt is sugallja, hogy minél erősebb az umami íz, annál nagyobb a jóllakottság. Ebben a tanulmányban a kutatók fiatal, egészséges nők étvágyra gyakorolt hatását vizsgálták, akik csirkelevest fogyasztottak MSG-vel és anélkül. A kutatók azt találták, hogy azok, akik az erősebb umami ízű húslevest kortyolgatták (a hozzáadott MSG-vel), jobban tudták kontrollálni az étkezési késztetéseiket, és jobban odafigyeltek arra, hogy mit esznek. Ráadásul az étkezés előtt MSG-t fogyasztó alanyok olyan ételeket is választottak, amelyek kevesebb telített zsírt tartalmaztak, mint azok, akik MSG nélküli húslevest kóstoltak.

​Tápanyagtartalom

A fehérje az egyik leginkább laktató tápanyag. Egy bőséges mennyiségű fehérjét tartalmazó étkezés − legyen az növényi vagy állati eredetű − általában elégedettebb érzést hagy maga után, mint egy fehérjeszegény étkezés. A fehérje serkenti a jóllakottsági hormonokat, és egy tanulmány szerint megnövekedett energiafelhasználást okozhat.

A legtöbb leves tartalmaz némi fehérjét, például csirkéből, marhahúsból, babból, lencséből vagy tejtermékekből. Ráadásul a levesek általában élelmi rostforrások is, köszönhetően a zöldségeknek, baboknak és hüvelyeseknek. A fehérjéhez hasonlóan a rost is egy olyan tápanyag, amely segíti a teltségérzetet. Mivel a levesek és húslevesek nagyrészt vízalapúak, a jóllakottság mellett hidratálnak is.

​Van egy másik opció is

Ha étkezés előtt elfogyasztasz egy levest, az segíthet, hogy jóllakottabbnak érezd magad, és megfékezheted a magas kalóriatartalmú, alacsony tápanyagtartalmú ételek utáni sóvárgásodat. A fehérje, a rostok, a víz és az umami íz kombinációja lehet ennek az oka. Ráadásul a hűvösebb időben még fel is melegít.

Ha nem vagy levesrajongó, hasonló jóllakottságot érhetsz el a turmixokkal. Ezek is laktatóak, hidratálnak, alacsony vagy közepes a kalóriatartalmuk, tápanyagokkal is tele vannak, különösen, ha rostban gazdag terményeket, például bogyós gyümölcsökkel vagy zöld levelesekkel dobjuk fel őket. Persze ügyelni kell a hozzáadott cukrokra, hasonlóképpen ahogy a levesek, húslevesek nátriumtartalmára is.


A figyelmetekbe ajánljuk