Az okroshka egy hideg, tartalmas nyári fogás.
Az okroshka egy ízletes orosz leves. Leve turmixgépben készül, általában kefir az alapja. Emiatt egy friss és könnyed nyári levest kapunk. Kerül bele még főtt tojássárgája, mustár és citromlé is.
Ez a leves a levesbetéttől laktató, mivel ropogós zöldségek, főtt krumpli és tojás is kerül bele. A krumpli és tojás főzését leszámítva nagyon gyorsan elkészíthetjük.
Hozzávalók (6 főre)
- 2 nagy darab krumpli
- 4 darab tojás
- 3 darab salátauborka
- 5 darab retek
- 2 szál újhagyma
- 1 csokor kapor
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 1 liter kefir/író
- fél darab citrom leve
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés
1. Először a krumplit főzzük puhára bő, forrásban lévő sós vízben.
2. Amikor már könnyedén belemegy a villa, szűrjük le, majd öblítsük át hideg vízzel. Húzzuk le a krumpli héját, majd vágjuk apró kockákra.
3. Főzzük meg a tojásokat is, forrástól számítva 8-10 percig főzve őket. Ezután szűrjük le és hideg vízben hűtsük le őket.
4. Pucoljuk meg a tojásokat, majd vágjuk félbe. A sárgájukat kanalazzuk egy kis tálba, a fehérjét vágjuk apró kockákra, adjuk a krumplihoz.
5. A kefirt vagy írót, a mustárral, citromlével és tojássárgájával tegyük egy turmixgépbe, majd dolgozzuk össze. Ezt sózzuk, borsozzuk, majd tegyük hűtőbe 30 percre.
6. Vegyük elő az uborkát, majd pucoljuk meg. Ezt követően vágjuk apró kockákra.
7. Tegyük ugyanezt a retekkel is. Az újhagymát karikázzuk fel, majd keverjük össze a zöldségeket. Ezután aprítsuk fel a kaprot.
8. A tálalás során tegyünk a tányér közepére a krumpliból és a tojásból, majd 1-2 evőkanállal a zöldségekből, végül szórjuk meg kaporral. Eköré öntsük a kefires levet, majd kínálhatjuk is.
(Forrás: Só Bors)