krumpli

Ebből a hétköznapi hozzávalóból már pár csepp is csodát művel a krumplival

Tökéletes állagú és ízű krumplit szeretnél az ünnepi asztalra? Mutatunk hozzá egy nagyon egyszerű trükköt.


A burgonya minden bizonnyal az egyik legváltozatosabb zöldség a konyhában: serpenyőben és sütőben is elkészíthetjük, de pürésíthetjük és salátát is készíthetünk belőle. Az alábbi trükkel utóbbi fogásból varázsolhatunk tökéletes állagú verziót.

A krumplisaláta akkor tökéletes, ha a burgonya nem túl ropogós, de nem is olyan pépes, mint a krumplipürében.

krumplisal\u00e1ta

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock

Ehhez a zöldséget egészen egyszerűen be kell biztosítanunk a túlfőzés ellen: szimplán adjunk a főzővízéhez ecetet.

Ha igazán tökéletes ízre vágyunk, hideg vízben kezdjünk neki a krumpli főzésének, a fűszereket pedig csak azt követően adjuk hozzá, hogy a vizet már leszűrtük és a krumplit felszeleteltük – tanácsolja a Vince. A lap szerint, ha ezt a technikát ötvözzük az ecet használatával, egy igazán intenzív és rendkívül ínycsiklandó eredményt érhetünk el.

Olvasd el ezt is! Az egész internet megőrül ezért a ropogós sült krumpli receptért, pedig nagyon egyszerű

Miért működik az ecetes krumplisaláta-trükk? 

A burgonya keményítőtartalmú sejtjeit az ún. „pektin” rostanyag köti össze, ami a főzés során, hő hatására lebomlik. Így minél tovább főzzük a krumplit, annál inkább tűnik el belőle a pektin, így annál pépesebbé válik az állaga. A savas ecet viszont jelentősen lelassítja a pektin bomlását, így a főzővízhez adva nemcsak ízesíti a burgonyát, de meg is gátolja, hogy túlfőzzük azt.

A figyelmetekbe ajánljuk