Bár sokan a hagyományos otthoni recepthez ragaszkodnak, érdemes kipróbálni a Michelin-csillagos séf francia rakott krumpliját.
Nemzedékének egyik legkiválóbb séfje, Dominique Crenn az első nő, aki három Michelin-csillagot szerzett Amerikában, és ezt a bravúrt az Atelier Crenn nevű éttermével érte el. De mindig is arra törekedett, hogy a konyhájában végzett munka ne csak finom ételeket jelentsen. Aktívan kiáll a környezetvédelmi ügyek mellett. 2019-ben pedig bejelentette, hogy éttermeiben nem szolgál fel többé húst, és kizárólag fenntartható tengeri ételekre és zöldségekre áll át. Crenn úgy gondolja, hogy a hústermelésnek olyan káros hatásai vannak a környezetre, hogy muszáj ezen változtatnia.
Most pedig az ínycsiklandó, francia rakott krumpli recepjét is elkészíthetjük!
Ez is érdekelhet: Új helyen, új menüvel jelentkezik a két Michelin-csillagos magyar séf
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 2⁄3 csésze tej
- 100 g szobahőmérsékletű vaj, kockára vágva
- kóser só, ízlés szerint
- frissen őrölt fehér vagy fekete bors, ízlés szerint
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 2 sárgarépa vagy más gyökérzöldség, meghámozva és felkockázva
- 1 hagyma vagy póréhagyma, megtisztítva és felaprítva
- 4 csésze nyári tök és cukkini kockára vágva
- 2⁄3 csésze zöldségalaplé
- vaj (az edények zsírozásához)
- 200 g sajt, reszelve
Elkészítése:
Tegyük a burgonyát egy közepes méretű edénybe, és forraljuk fel a vizet közepesen magas hőfokon, majd mérsékeljük a hőfokot. Főzzük a burgonyát, amíg késsel vizsgálva puha és puha nem lesz, körülbelül 15-20 percig.
Ezt követően egy kis lábasban melegítsük fel a tejet közepesen alacsony hőfokon, de ne forraljuk fel. Szűrjük le a krumplit, ezután öntsük ki a felesleges vizet az edényből, és a lecsepegtetett burgonyát tegyük vissza a fazékba.
A meleg tejet a vajkockákkal együtt fokozatosan keverjük a püréhez. Ha túl sűrű az állaga, adjunk hozzá evőkanalanként meleg vizet, amíg el nem éri a kívánt állagot. Tálalásig tartsuk melegen a burgonyát.
Következő lépésként egy közepes serpenyőben, közepes lángon melegítsünk fel 1 evőkanál olívaolajat. Tegyük hozzá a felkockázott sárgarépát vagy más gyökérzöldséget, és főzzük puhára, körülbelül 10 percig. Egy másik közepes serpenyőben, szintén közepes lángon melegítsünk fel 1 evőkanál olívaolajat. Dinszteljük a felaprított hagymát vagy póréhagymát körülbelül hét percig. Legvégül pedig a felkockázott nyári tököt és cukkinit pároljuk körülbelül 10 percig.
Egy nagy serpenyőben, alacsony lángon, keverjük össze a zöldségeket. Öntsük hozzá az alaplevet, és főzzük időnként megkeverve, amíg a folyadék majdnem teljesen felszívódik, öt percig. Öt perc után fűszerezzük, ízlés szerint.
Mindeközben melegítsük elő a sütőt 190°C-ra. Vajazzuk be tepsit vagy tálat, majd kanalazzunk egy réteg zöldséget, majd a burgonyát, szépen rétegezve. A tetejére pedig reszeljünk sajtot. Süssük a sütőben, amíg a sajt megpirul és enyhén megbarnul, 20 percig.
Ha ezzel megvagyunk, már tálalhatunk is!