séf kesztyűs kézben maga előtt tart tányéron gusztusos fogást a Felixben

Ritka alkalom, mikor egy nemzetközileg elismert séf fogásait nem csak fine dining étteremben kóstolhatjuk végig: a Felix Kitchen&Bar új étlapját Mészáros Ádám és Soós István nyolc, újragondolt fogással egészítette ki.


Mészáros Ádám (balra) és Soós István nyolc, újragondolt fogással egészítette ki a Felix Kitchen&Bar új étlapját.

Socially / Balogh Kata / Felix

"Van, ahol a technológia, van, ahol a hagyományok tisztelete az elsődleges szempont. Egy, ami közös, az pedig a magas minőségű alapanyag és az, hogy ezt folyamatosan tudjuk biztosítani."

– összegezte az új ételek koncepciójának hátterét Mészáros Ádám, akinek vezetése alatt a hazai vendéglátás történetében először szerzett két Michelin-csillagot egy magyar étterem. A két csillagot az Onyx 2019-ben is megtartotta, ám a sztárséf idén tavasszal a Felix Kitchen&Bar-hoz igazolt. Mint azt elmondta, az általa megálmodott új fogásoknak az a feladatuk, hogy egyedi élményt adjanak a vendégeknek, valamint edukáljanak is.

"Nem az a célunk, hogy túlszofisztikált vagy túlságosan összetett tányérokat készítsünk. Mégis úgy gondolom, hogy hosszú távon nagyon fontos, hogy ételeinken keresztül edukálhassunk. Akár csak úgy, hogy megmutatjuk mire képes egy-egy igazán jó minőségű alapanyag. Így tudunk fejlődni, hogy a kis magyar gazdaságok értékeinek teret biztosítunk."

– fejtette ki Ádám. A Felixhez tartozó cégcsoport executive szakemberét 2020-ban jelölték a legrangosabb, The Best Chef 2020-as díjra, amelyre a világ 100 legjobb szakemberét nevezik.

Ismerős ízek új köntösben: ezt jelenti a Felix-féle új harcsapaprikás túrós csuszával

A harcsapaprikás túrós csuszával igazi magyar fogás.

Socially / Balogh Kata / Felix

Egyik kedvencünk már most a harcsapaprikás, amely a Felix friss étlapjának legújabb éke. A főétel megalkotásakor két fontos szempontot is figyelembe vett a séf és csapata: legyen összeillő az étterem atmoszférájával, és ízében is hűen tükrözze azt, amit régről megszokhattunk.

"Éppen csak annyi »csíny« legyen benne, ami nem változtatja ezt az ételt karikatúrává. Ezt a »csínyt« igyekeztem a mártásnál elsütni. Egy nagyon karakteres, bársonyos mártást készítettünk mellé, ami nem túl nehéz és méltó partnere a harcsának."

– árulta el titkát a séf.

A mártás kulcsát egy éveken át fejlesztett halászlé paprikás alapja adta, szigorúan túrós csuszával tálalva. A rétegzett házi gyúrt tészta különlegességét Galló János Jersey teheneinek tejéből készített túró és tejföl adja.

Régi klasszikus újraértelmezve: görög saláta

Mediterrán ízeket idéz az újragondolt görög saláta.

Socially / Balogh Kata / Felix

Ez a fogás jó példa arra, hogy megmutassa, mire is képesek együtt a jó minőségű alapanyagok. A zöldségeket Horváth Boldizsár (Farm2Fork Kft.) biztosítja, aki az ország bármely pontjára képes elmenni, hogy a legkiválóbb alapanyagokat beszerezze. A magyar zöldségeket tölgyfahordóban érlelt Dodoni feta sajt és több hónapos kóstoló sorozat után kiválasztott olíva olaj koronázza meg.

Őszi hangulat kacsamellel és káposztával tálalva

A kacsamelles fogás a hagyományok előtt tiszteleg.

Socially / Balogh Kata / Felix

"Az alapanyagok minőségében nem ismerünk kompromisszumot!"

– mondta el Mészáros Ádám. Ezt az elvet követve született meg a savanyított levélbe tekert lilakáposztával és sült kelkáposztával felszolgált magyar kacsamell.

A két zöldség közül a lilakáposztát egy napig borban, mézben és csipkebogyó lekvárban pácolják, a sült kelkáposztához pedig olyan kiegészítő elemeket adtak hozzá, mint az árpagyöngy és a hajdina, mellyel szintén a hagyományok előtt tisztelegnek. Az őszi árnyalatok csak úgy pompáznak a tányéron, így a szürke, hideg napokon igazi felüdülést jelent ez a fogás.

Amin biztonságosan osztozhatunk: nyelvhal papírban sütve, konfitált burgonyával, gombával és magyar kaviárral

Egy adag nyelvhalat akár párban is elfogyaszthatunk.

Socially / Balogh Kata / Felix

Ugyan a nyelvhal nem az egyik legpopulárisabb halféle a magyar gasztronómiában, mégis páratlan íz nyerhető ki belőle, egyszerűen papírban megsütve.

"Minden fogásomba szeretnék belecsempészni valami pluszt, ami – ha nem is feltétlenül technológiai újítás –, de vagy nem megszokott vagy éppen a Felix kínálatában mutathat újat. Legyen szó egy salátáról, amit házilag marinált és füstölt pisztránggal adunk extraként, vagy az egészben szervírozott papírban sült nyelvhalról több komponensű köret elemeivel."

– fogalmazott a sztárséf.

Az egyik legkülönlegesebb főételt az egyszerű sütési technikának köszönhetően, sallangmentesen kapjuk, konfitált burgonyával, ördögszekér- és szarvasgombával, valamint magyar kaviárral megbolondítva. A mediterrán nyaralásainkat idézi meg a tányér, hiszen egy egészben sült halat kínálnak, amit akár meg is oszthatunk vacsorapartnerünkkel.

Ami soha nem hiányozhat az étlapról: csokoládétorta, házi narancslekvárral

A csokoládétorta sosem hiányozhat az étlapról.

Socially / Balogh Kata / Felix

Mészáros Ádám csokoládé iránti szeretetét akkor értjük meg igazán, ha megkóstoljuk ezt a desszertkülönlegességet.

Igazi gasztronómiai útra csábít minket Ádám új étlapja, amiért jelen esetben nagyon hálásak is vagyunk, mert ez az út most nem a külföldi konyhaművészetet, hanem az itthoni értékeket, kimagasló hazai alapanyagok ízét tárja elénk, amire talán sosem vágytunk még ennyire.

A figyelmetekbe ajánljuk