egy séf egy tányéron rendezgeti az étel díszítését
Fotó: Shutterstock

Magyar gasztroforradalom: itt az első vidéki Michelin-csillagos éttermünk

Megjelent az első, kizárólag Magyarország éttermeit bemutató Michelin Guide, és kiosztották a csillagokat is: két darab 2 Michelin-csillag, hét darab 1 Michelin-csillag, 6 Bib Gourmand minősítés talált gazdára a magyar éttermek között.


A Michelin Guide kiadta az első, Magyarország egészéről szóló étteremlistát, a National Selection of Hungary-t, melyet 2022. november 3-án mutatott be a Michelin a szakmának, illetve a hazai érintett éttermek képviselőinek. Az önálló kiadvány jelentősége óriási a magyar gasztronómia fejlődése szempontjából − írja a Vince.

Magyarországnak mostanáig 7 budapesti Michelin-csillagos étterme volt, idén pedig végre vidéki éttermek is felkerültek a listára.

További olvasnivaló: Félmillió forintot egy menüért? Ezek a legdrágább Michelin-csillagos éttermek

Egy kis történelem

Az első Michelin Útikönyv megjelenése 1900-ba nyúlik vissza. Akkor még főleg útvonalak, térképek, benzinkutak, gumiabroncs-üzletek címeit tartalmazta, de a legnépszerűbb tartalmat már akkor is a szállodai és éttermi ajánlások jelentették. A francia változatot hamarosan követte a belga is. A vendéglátóhelyek osztályozása 1926-ban kezdődött, ekkor kezdtek az ellenőrök csillagokat osztogatni az éttermeknek. A ma ismert 1-2-3 csillagos rendszert 1931-ben vezették be, ehhez jött a Bib Gourmand címke, majd a Michelin-tányér, 2020-ban pedig a zöld Michelin-csillag.

Mit jelentenek a csillagok?

Egy Michelin-csillag: az étterem a legjobb minőségű ételeket szolgálja fel, megéri itt megállni.

Két Michelin-csillag: az étterem kivételes ételeket ígér, érdemes akár kitérőt is tenni miatta.

Három Michelin-csillag: egyedülálló konyha, egyedi menü és a szolgáltatás teljes élménye, megéri a külön odautazást.

Bib Gourmand címke: elfogadható áron jó minőségű ételt kínáló étterem.

Michelin-tányér: az étterem jó és minőségi ételeket szolgál fel, további vizsgálódás után jó esélye van a csillagra vagy a Bib Gourmand minősítésre.

Zöld csillag: kiváló konyha, amit fenntartható módon üzemeltetnek.

Ez is érdekelhet: Gasztroforradalom a határ túloldalán: a szomszédunkban 4 étterem kapott Michelin-csillagot

2 Michelin-csillag

grillezett lazac vegyes sal\u00e1t\u00e1val a t\u00e1ny\u00e9ron egy \u00e9tterem feh\u00e9r ter\u00edt\u0151s asztal\u00e1n, h\u00e1tt\u00e9rben borospoh\u00e1rral

Fotó: Shutterstock

  • Platán
  • Stand

​1 Michelin-csillag

  • 42 Étterem
  • Babel
  • Borkonyha
  • Costes
  • Essencia
  • Rumour
  • Salt
  • Bib Gourmand
  • Anyukám Mondta
  • Casa Christa
  • Kistücsök
  • Macok
  • Mór24
  • Sparhelt

Young Chef Award

Mizsei János (MÁK)

Welcome and Service Award

Kvasznicáné Marjai Flóra és Kvasznica Ferenc (Pajta)

Sommelier Award

Langó Tamás (Clarisse, BDPST Group)

Green Star Award

  • Almalomb
  • Graefl Major Kétútköz
  • Onyx Műhely
  • Salt


A figyelmetekbe ajánljuk