Félmillió forintot egy menüért? Ezek a legdrágább Michelin-csillagos éttermek

Félmillió forintot egy menüért? Ezek a legdrágább Michelin-csillagos éttermek

A Michelin-csillagos éttermekben a minőség garantált, de az árazásban már lehet jócskán különbség.

Bár vannak olyan Michelin-csillagos éttermek is, ahol még 1,5 dollárért, nagyjából 500 forintért is ehetünk valamit, legtöbbször azért rendesen elkérik a minőség árát.

A Haszon írta meg a Chef's Pencil online szakácskönyv rangsorát, amely utánajárt, hogy melyek a világ legdrágább éttermei, amelyek kiérdemelték a rangos elismerést, vagy legalább egy Michelin-csillagos sztárséffel várják vendégeiket.

A weboldal több mint 450 éttermet vizsgált meg, amiből kiderült, hogy a legdrágábbat Spanyolországban kell keresni: az ibizai Sublimotion étteremben egy menüért 1740 dollárt, nagyjából 565 ezer forintot kérnek el.

A borsós összegért egy 20 fogásos lakomára számíthatnak a vendégek. Az igazi különlegességet az adja, hogy az étterem virtuális valóság eszközökkel, speciális effektusokkal, fény- és hangelemekkel teszi emlékezetessé a gasztronómiai élményt.

Az étterem alapítója, Eduardo Gonzales elmondta, hogy a szakácsokon kívül mérnökök, illuzionisták, forgatókönyvírók és zeneszerzők már több mint 10 éve dolgoznak azon, hogy felejthetetlenné tegyék a vendéglátóhely szolgáltatásait. További különlegesség, hogy maximum 12-en férnek be a helyiségbe, így a vendégek minden egyes alkalommal kiemelt figyelmet kapnak a személyzettől – olvasható a Haszon oldalán.

Az étterem 2014-ben nyílt. Saját csillaggal még nem rendelkezik, de Paco Roncero séf jóvoltából felkerülhetett a Chef’s Pencil listájára.

Érdekesség, hogy a top 10-es listán öt japán étterem is szerepel. Ennek egyik oka lehet, hogy a apán éttermek a világ minden tájáról szezonálisan szerzik be a halakat, ami növeli az összetevők költségét. Tekintve, hogy a friss tenger gyümölcsei hamar megromlanak, így az összetevők megfelelő szállítása és tárolása is többletköltségekkel jár.

Emellett az éttermek sok esetben meglehetősen kicsik, ahol a vendégek személyes figyelmet kapnak a séftől. A csúcskategóriás vendéglátóhelyeken gyakran omakase-stílusban szolgálják fel az ételeket. Ez azt jelenti, hogy a séf dönti el, hogy mit egyenek az emberek, aki így szabad kezet kap, hogy kiélhesse kreativitását. Az eredmény minden esetben egy egyedi és különleges kulináris élmény.

A Chef's Pencil szerint Japánban található a világon a legtöbb egy főre jutó Michelin-csillagos étterem.

A toplistára egy amerikai étterem, a Masa is felkerült, amely ironikusan japán ételeket szolgál fel.

A világ legdrágább Michelin-csillagos éttermei az átlagos menüárak alapján:

1. Sublimotion, Ibiza, Spanyolország — 1740 dollár

2. Ultraviolet by Paul Pairet, Sanghaj, Kína — 1422 dollár

3. Kitcho Arashiyama Honten, Kiotó, Japán — 910 dollár

4. Azabu Kadowaki, Tokió, Japán — 825 dollár

5. Masa, New York City, Egyesült Államok — 800 dollár

6. Joel Robuchon, Tokió, Japán — 637 dollár

6. Kikunoi Honten, Kiotó, Japán — 637 dollár

6. Gion Maruyama, Kiotó, Japán — 637 dollár

9. Guy Savoy, Párizs, Franciaország — 615 dollár

10. Piazza Duomo, Alba, Olaszország — 580 dollár


A figyelmetekbe ajánljuk