Nem mindig nyilvánvaló, hogy miért fázunk. Előfordulhat, hogy a hidegérzet a külső hőmérséklettől függetlenül egy betegség jele, de a testméretünkkel is összefügghet.
Bármi legyen is az ok, a fázás kellemetlen. Összegyűjtöttük a fázás lehetséges okait, valamint olyan ételeket is, amelyek megoldást nyújthatnak a melegen tartáshoz.
1. Lázzal járó betegség
A magas testhőmérséklet vezethet a fázás érzéséhez: az izmok összehúzódnak és ellazulnak, hogy melegen maradjanak. A lázas állapot sokféle betegség tünete lehet, és azonnali kezelést igényel.
Ez is érdekelhet: Úgy tűnik, a tudósok rájöttek, miért betegszünk meg télen
2. Rossz keringés
Egyes betegségek rossz keringést okoznak, ami hidegérzetet eredményezhet, különösen a végtagokban, például a kezekben, ujjakban, lábfejekben és lábujjakban. Ilyen lehet a perifériás artériás betegség, a cukorbetegség és a Raynaud-kór.
3. Pajzsmirigy alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködéskor a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, ez pedig lelassult testi folyamatokhoz vezet, beleértve az anyagcserét is. Ennek számos tünete közül az egyik a rendszeres hidegérzet.
4. Alacsony testsúly
Az alacsonyabb testtömegű embereknek alacsonyabb az alapanyagcseréjük, ami magyarázatot adhat arra, hogy miért fáznak rendszeresen.
5. Vashiányos vérszegénység
A vashiányos vérszegénység olyan állapot, amikor a szervezet nem termel elegendő vörösvértestet a nem megfelelő vasszint miatt. Ennek következtében a vérszegénységben szenvedők fáradtságot, légszomjat vagy fázást érezhetnek.
Ha tovább olvasnál: Ezt a 6 egészséges ételt érdemes enned betegség esetén
A legjobb melengető ételek és italok
Fotó: Shutterstock
Ha magas hőmérsékletű ételeket és italokat választasz, vagy olyanokat, amelyek fűszerezésükkel hőt termelnek − mint például a paprika, a fahéj, a gyömbér, a kurkuma és a kardamom −, az egyaránt segíthet a testhőmérsékleted növelésében.
1. Zabpehelyliszt
A zabpehely egy rostban gazdag teljes kiőrlésű gabona, amelyet hidegen és melegen is fogyaszthatsz, bár a felmelegedéshez jobb, ha melegen készíted. Készíts zabpehelytálat friss gyümölcsökkel, vagy quinoa kását dióval és aszalt gyümölcsökkel!
2. Húsleves
A meleg húsleves kortyolgatása kiváló módja annak, hogy felmelegedj, ha fázol. A húsleves fizikai hője felmelegíti a kezed, ha bögréből kortyolgatod, az extra fűszerezés pedig extra melegséget adhat.
3. Csípős paprika
Ha bírod a csípősséget, akkor nincs is jobb, mint a csípős paprika − legyen az cayenne, calabriai chili vagy gochugaru −, mivel ezek a fűszeranyagok segíthetnek a testhő előállításában.
4. Leves vagy curry
A meleg levesek és curryk fizikai hőt és fűszerekből származó hőt is kínálnak. Ha inkább kerülöd a fűszeres ételeket, ajánlottak az olyan kevésbé fűszeres levesek, mint a lassú főzésű krumplileves, a krémes csirke-tésztaleves vagy a citromos csirke-orzóleves kelkáposztával.
5. Kávé vagy tea
Az olyan meleg italokat, mint a kávé vagy a tea, bögrében szolgálják fel, így az ital fizikai hőjével kapcsolatban maradhatsz. Ajánljuk a házi masala chai-t, vagy csak egy kis fahéj hozzáadásával egy csésze forró kakaót.
Forrás: Eating Well