egy pár ül sapkában és sálban otthon a kanapén
Fotó: Shutterstock

4 egyszerű módszer, amivel a lakásban tarthatod a meleget és még pénzt is spórolhatsz

Általában októberben kapcsoljuk be a központi fűtést, és márciusig vagy áprilisig naponta használjuk. Ez egybeesik az órák visszaállításával, a hőmérséklet csökkenésével és a téli tüzelőanyag-kifizetésekkel.


A háztartások energiafogyasztásának több mint 70%-át a lakások fűtése teszi ki.

Így ennek csökkentése − miközben az otthonok kellően melegek maradnak − nemcsak az energiaszámlákat csökkenti, hanem segít teljesíteni a szén-dioxid-kibocsátást is.

Egy, az Egyesült Királyságban mért felmérés friss adatai szerint 2,38 millió háztartás él tüzelőanyag-szegénységben − ami lényegében azt jelenti, hogy a brit otthonok közel 11%-a nem engedheti meg magának a meleget − írja a Conversation. Bár a probléma nagyságrendje jelentős, nem minden megoldás bonyolult és költséges. Mutatunk 4 egyszerű tippet, mellyel kevés vagy semmi többletköltséggel melegen tarthatjuk az otthonunkat – még éppen időben a farkasordító hidegek előtt.

1. Használjuk a függönyöket!

A napból származó hő ingyen van, ezért érdemes a lehető legtöbbet kihasználni belőle. Húzzuk szét a függönyöket, és napközben engedjük be a napfényt, és általa az ingyenes hőt. Amikor besötétedik, húzzuk be a függönyöket, melyek így újabb szigetelőrétegként működnek, és megtartják a meleget a szobákban.

Arra is ügyelnünk kell, hogy ne legyenek szivárgások vagy rések, hogy a meleg levegő bent maradhasson, a hideg pedig kint − ez segít a páralecsapódás csökkentésében is.

​2. Helyezzük át a kanapét!

egy n\u0151 \u00e9s egy kisl\u00e1ny a kanap\u00e9n \u00fclve meleg\u00edtik az elektromos f\u0171t\u0151test felett a l\u00e1bukat

Fotó: Shutterstock

Lehet, hogy jó érzés, hogy kedvenc ülőalkalmatosságunk a radiátor előtt van, de az elnyeli a hőt, ami felmelegíthetné az otthonunkat. Ha eltávolítjuk a radiátortól, a meleg levegő szabadon keringhet. Ugyanez vonatkozik a függönyökre vagy a száradó ruhákra is – tartsuk őket távol a radiátortól, hogy a lehető legtöbbet hozhassuk ki a hőforrásból.

​3. Tekerjük lejjebb a szabályzót!

Ez egy kicsit kontraintuitívnak tűnhet, de viseljük el. Az Egészségügyi Világszervezet korábban 21°C-os minimumhőmérsékletet javasolt a nappaliban, de a Public Health England (a volt angol Közegészségügyi Hivatal) 2014-ben ezt 18°C-ra módosította.

A kutatások pedig azt mutatják, hogy ha 1°C-kal lejjebb fordítjuk a termosztátot, akár 10%-kal is csökkenthetjük a fűtésszámlát.

Tartsuk tehát 18°C-on, takarítsunk meg pénzt, és kerüljük el a hideg otthon negatív hatásait.

​4. Zárjuk el a huzatot!

Már egy olyan egyszerű megoldás, mint a saját készítésű huzatelzáró is segít megtartani a meleget az otthonunkban. Az Energy Saving Trust becslése szerint az ajtók, ablakok és a padló repedéseinek barkácsolt huzatszigetelésével évente 25 font, azaz 12 ezer forint körül takaríthatunk meg. Az ajtók és ablakok körüli öntapadós gumitömítések és az ajtók huzatszigetelői is viszonylag olcsók és könnyen felszerelhetők. Érdemes tehát az ajtókat és ablakokat még a tél beállta előtt lezárni.


A figyelmetekbe ajánljuk