fával tüzelni

Magunkra és a környezetünkre is káros, ha fával fűtünk otthon

Egy görög tudósok által készített tanulmány szerint a légszennyezésből fakadó rákkockázatért csaknem felerészben a fatüzelés a felelős.


A tanulmány szerint fával tüzelők a kinti levegő mellett a belső terüket is károsítják: szennyezési szint megháromszorozódik. A városokban a fatüzelésű kályhák felelősek a szálló porban található rákkeltő vegyi anyagok belélegzésének csaknem feléért.

A szálló porban található úgynevezett policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) a tüzelőanyagok égetésekor keletkeznek, és régóta ismert, hogy rákkeltő hatásúak. Az új tanulmány ezek forrásait vizsgálta, és megállapította, hogy a fatüzeléstől több ilyen anyag kerül a levegőbe, mint a járműveket működtető dízeltől vagy benzintől – részletezte a tanulmányt a The Guardian.

A vizsgálatot Athénban végezték, de a kutatók hangsúlyozták, hogy eredményeik általánosan jellemzők, hiszen az otthoni fatüzelés Európa-szerte problémát okoz városi levegőminőség szempontjából, és a túl sok fafüst belélegzése súlyos egészségkárosodást okozhat.

Shutterstock

A kutatásban részt vevő Atanasziosz Neneszt, a görög Kutatási és Technológiai Alapítvány tudósa szerint a megoldás egyszerű: le kell állítani a fatüzelést, és más alternatívákat keresni.

Nagy-Britanniában sem más a helyzet, annak ellenére, hogy a lakosságnak mindössze nyolc százaléka fűt fával.

Tavaly végzett kutatások szerint háztartások fatüzelése, amely háromszor nagyobb mértékben szennyezi a levegőt, mint a közúti közlekedés.

Ráadásul még a legszigorúbb szabványnak megfelelő, új fatüzelésű kályhák is 750-szer több káros szállóporszennyezést

Mivel a fatüzelésű kályhák a lakásokon belüli levegőszennyezés szintjét is megháromszorozzák, ezért a lakosság figyelmét is jobban fel kellene hívni a jövőben a termékek vásárlásánál.

Az Atmospheric Chemistry and Physics című folyóiratban közzétett új kutatásban egy éven keresztül minden nap mintát vettek az athéni levegőből, és azt 31 féle PAH-anyagra és számos más kémiai markerre elemezték. Az egyes vegyületek különböző szennyezési forrásokhoz kapcsolódnak, és ezek alapján ki tudták számítani az egyes források által termelt PAH-arányt. Mint kiderült:

az éves PAH-szennyezés 31 százaléka főként télen a fatüzelésből, 33 százaléka a dízelből és az olajból, 29 százaléka pedig a benzinből származik.

Egyes policiklusos aromás szénhidrogének azonban rákkeltőbbek, mint mások, és ha ezt figyelembe vették, akkor a fatüzelésből eredő rákkockázat aránya 43 százalékra emelkedett, a dízelé és az olajé 36 százalékra, a benziné pedig 17 százalékra.


Az athéni vizsgálatban a policiklusos aromás szénhidrogének átlagos éves koncentrációja az uniós határértékek alatt volt, de ez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által közzétett referenciaszint kétszerese. A kutatók szerint a WHO adatai alapján az athéni levegőben lévő policiklusos aromás szénhidrogének százezer lakosra számítva öt rákos többletmegbetegedést okozhatnak.

Nenesz hozzátette: a füstben nem a policiklusos aromás szénhidrogének alkotják az egyetlen rákkeltő anyagot, számos más, egészségkárosító vegyület is található benne.

Gary Fuller, az Imperial College London munkatársa szerint az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy a fa elégetése ártalmatlan, mivel a fa természetes dolog. Ezek a mérések azonban arra emlékeztetnek, hogy a fatüzelés nem szennyezésmentes.

A tanulmány szerint a policiklusos aromás szénhidrogének főleg téli napokon, gyenge szél és eső mellett terhelik meg a levegőt, mivel a fafüst olyankor nem tud eloszlani. Alison Tomlin, a Leedsi Egyetem kutatója szerint az ilyen időszakokban az égetéstilalmi napok bevezetése hasznos rövidtávú intézkedés lehet. A hollandiai Utrechtben más megoldást választottak: december eleje óta 2000 euróig (736 ezer forintig) terjedő támogatással ösztönzik a lakosságot a fatüzelésű kályhák és kandallók cseréjére.

(The Guardian / MTI)

A figyelmetekbe ajánljuk