Hogyan tartsuk melegen otthonunkat télen? (x)

Hogyan tartsuk melegen otthonunkat télen? (x)

Otthonunk melegen tartására számtalan különféle fűtési alternatíva áll rendelkezésünkre. Ezek közül pedig mindenki igyekszik megtalálni a számára legideálisabb megoldást. Mostanság pedig kifejezetten előtérbe kerültek ezeknek a költségeik, hiszen a rezsiárak emelkedése és bizonytalan energiaellátás sokakban komoly kétségeket ébreszt. Nézzük, milyen lehetőségeink vannak ennek kapcsán, és melyik érdemes választanunk?

Gázfűtéses megoldások

A gázfűtést alapjában véve kétféle módon alkalmazhatjuk, helyi vagy központi fűtésként. Előbbi esetében a gázkonvektorok közvetlen a gázt elégetve melegítik fel az adott szobát. Ezek azonban nem túl biztonságosak, ráadásul sokkal nagyobb a fogyasztásuk a központi fűtésnél. Utóbbi ugyanis kevesebb gáz elégetésével a hálózatban keringő vizet melegíti fel, amely a radiátorokon keresztül melegítik a lakást. Ez rendkívül praktikus, viszont a kiépítése, a karbantartása és fogyasztása is elég költséges. A kivitelezés engedélyeztetése szintén plusz költségeket von magával. Ráadásul a gázellátás bizonytalanságával és a gázárak növekedésével már azok is más alternatívákon gondolkodnak, akik ilyen fűtőrendszerrel rendelkeznek.

Vegyes tüzelés

A vegyes tüzelés esetében szinten helyi vagy központi fűtés közül választhatunk. Természetesen a központi fűtés itt is jóval kevesebbet fogyaszt, ráadásul a fafűtés kivitelezéshez nem kell jóváhagyatnunk semmiféle tervezetet. A hátránya viszont, hogy nem ad egyenletes meleget, bajlódni kell a fűtéssel, és nem árt előre gondoskodnunk a tüzelőanyag beszerzéséről sem.

Elektromos fűtés

Az elektromos fűtés viszonylag újnak számít a másik két megoldáshoz képest, az utóbbi időben pedig számtalan új változata látott napvilágot. Ezek közé tartozik az elektromos padlófűtés különféle változatai, az infrafűtés vagy a klímával való fűtés is. A szerelési díjat illetően ezek jóval olcsóbbak a másik két variációhoz képest. Manapság pedig már bőven akad köztük olyan, amelynek a fogyasztása is olcsóbb, mint a gázfűtésé vagy a vegyes tüzelésűeké. Az elektromos fűtések rengeteget fejlődtek mostanság, így feltétlen megéri utánanéznünk az jelenleg elérhető különféle variációknak. Ha már rendelkezünk saját napelemes rendszerrel, akkor sokszor szinte fillérekből meglehet a fűtésünk általuk egész télre.


A figyelmetekbe ajánljuk