villanyoltás

9 tipp, hogy okosabban használjuk az áramot otthon

Az egyre magasabb energiaárak miatt (is) érdemes átgondolni pár eszköz használatát, és olyan apróságokat beépíteni a mindennapokba, amivel hosszú távon sokat segíthet a villanyszámla összegén.

Használjunk mosogatógépet

A mosogatógépek ugyan fogyasztanak áramot, de több energiát, pénzt, vizet és időt takarítanak meg, mint a kézi mosogatás.

Szárítsunk szabad levegőn

Kapcsoljuk ki a mosogatógép szárító funkcióját.

Helyette nyissuk ki az ajtót, és hagyjuk, hogy az edények a levegőn száradjanak. Ha a mosogatógép rendelkezik légszárítási lehetőséggel, használjuk azt a hőszárítás helyett.

A Kaliforniai Energiaügyi Bizottság szerint a tányérok légszárításával a mosogatógép energiafelhasználása 15-50%-kal csökkenhet.

Légkondi helyett 

Használjunk mennyezeti vagy álló ventilátort. Ezek használatával a szoba 10 Celsius-fokkal is hűvösebbnek érezhető. Ráadásul a ventilátor jóval kevesebb energiát használ fel, mint egy légkondicionáló.

Használjunk okosabb izzót

Ha még nem váltottunk LED-es világításra, itt az ideje. ALED izzók legalább 75%-kal kevesebb energiát fogyasztanak – és 25-ször tovább bírják – , mint az izzólámpák. Ez idővel rengeteg megtakarítást jelent.

Kapcsoljuk le hamarabb tűzhelyet 

A Kaliforniai Energiaügyi Bizottság szerint, ha korábban kikapcsoljuk a tűzhelyet, még mindig elég hő termelődik ahhoz, hogy befejezzük a főzést, amivel áramot takaríthatunk meg. Ez a tipp a legtöbb étel esetében működik, bár van néhány kivétel.

Tartsuk zárva a sütőt 

Minden alkalommal, amikor sütés közben kinyitjuk a sütő ajtaját, a belső hőmérséklet akár öt fokkal is csökkenhet. A sütőnek ekkor több áramot kell felhasználnia, hogy a hőmérsékletet visszaállítsa. Az áram megtakarítása érdekében az ajtó kinyitása helyett kukucskáljunk be az ablakon, és hagyatkozzunk a sütő fényére.

Váltsunk a kicsire 

Ha valami aprót ételt vagy italt melegítünk vagy főzünk, használjunk kisebb készüléket, például mikrohullámú sütőt vagy kenyérpirítót . Lényegesen kevesebb áramot fogyasztanak, mint a sütő.

Helyezzük készenlétbe az elektronikus eszközöket 

Több pénzt takaríthatunk meg, ha az elektronikai eszközöket készenléti állapotba helyezzük. Ha éjjel-nappal bekapcsolva van a laptop, a TV vagy az Xbox jelentős mennyiségű áramot fogyaszthatunk.

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma szerint a készenléti elektronika a villanyszámlák legalább 10%-át teszi ki.

Hideg víz 

Mosáskor kezdjünk el hideg vizet használni. Miért? A Consumer Reports szerint a ruha mosásához felhasznált villamos energia 90%-a a víz melegítésére megy el .

Az Alliance to Save Energy azt is állítja, hogy a hideg vízben történő ruhamosással rengeteg pénzt takaríthatunk meg. Ráadásul a legtöbb mosószert úgy tervezték, hogy működjenek hideg vízben, így ez nem akadály.

(CNET)


A figyelmetekbe ajánljuk