égők

5 tipp, amellyel könnyedén csökkented az áramszámládat

Világszerte óriási energiaválság van, az emberek jelentős részének a drasztikusan elszálló árak pedig nem kis fejfájást okoznak. Az alábbi cikkben öt olyan tippet mutatunk be, amellyel jelentősen csökkentheted a kiadásaidat.


1. Fontos az energiatakarékosság!

Az otthoni energiafogyasztás csökkentéséhez és az energiamegtakarítás növeléséhez nem feltétlenül kell energiahatékony termékeket vásárolni. Az energiatakarékosság például megmutatkozhat egy olyan egyszerű figyelmességben, mint a lámpák vagy készülékek kikapcsolása, amikor nincs rájuk szükséged. Az is kifejezetten célratörő lehet, ha a háztartási feladatokat kézzel végzed, például a ruháidat a szárítógép helyett lógva szárítod meg, vagy ha kézzel mosogatod el a koszos edényeket.

Az egyik leghatékonyabb spórolási forma az, ha télen lejjebb kapcsolod a fűtést a termosztáton, nyáron pedig kevesebbet használod a légkondicionálót. A fűtési és hűtési költségek egy átlagos otthon közüzemi számláinak közel felét teszik ki, így a fűtés és hűtés intenzitásának és gyakoriságának csökkentése jelenti a legnagyobb megtakarítást.

2. Cseréld ki az izzókat!

white LED bulb close-up photographyPhoto by lilartsy on Unsplash

A hagyományos izzók túlzottan sok áramot fogyasztanak, és gyakrabban kell cserélni őket, mint energiatakarékos alternatíváikat. A halogén izzók, a kompakt fénycsövek (CFL) és a fénykibocsátó diódás izzók (LED) 25-80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, és általában 3-szor, de adott esetekben akár 25-ször is tovább tartanak, mint a hagyományos izzók.

Bár az energiatakarékos izzók drágábbak, hatékony energiafelhasználásuk és hosszabb élettartamuk miatt hosszú távon kevesebb pénzt emésztenek fel.

3. Vásárolj energiatakarékos készülékeket!

Átlagosan a háztartási energiafelhasználás nagyjából 13%-áért a készülékek a felelősek. Egy ehhez hasonló termék megvásárlásakor két számra érdemes figyelni: a beszerzési árra és az éves üzemeltetési költségre.

Bár az energiahatékony készülékek kezdeti beszerzési ára magasabb lehet, működési költségeik gyakran 9-25%-kal alacsonyabbak, mint a hagyományos modelleké.

4. Használj természetes fényt!

Wonderlane/Unsplash

Az energiaköltségek jelentős részét a világítás teszi ki, és a napfény használata intuitív módja az energiafogyasztás csökkentésének. Akkor a legkönnyebb a dolgod, ha kelet és nyugat helyett északra és délre néző ablakaid vannak. Ez több villanófényt tesz lehetővé, amely hőt termel, és télen korlátozza a kemény fényt. Míg a keleti és nyugati fekvésű ablakok több közvetlen napfényt eredményeznek a lakásban, nem olyan hatékonyak a hő beengedésében.

5. Használj hidegebb vizet a ruhamosáshoz

A ruhamosás az egyik legalapvetőbb házimunka, és a legtöbb ember heti rutinjának kulcsfontosságú része. Ugyanakkor energiaigényes is, különösen, ha meleg vizet használsz. Valójában a ruhamosás során felhasznált energia nagy része a víz felmelegítésére megy el.

A hideg víz használata számos gazdasági előnnyel is járhat: a fogyasztók évente több mint 20 ezer forinttal többet takaríthatnak meg, ha 15 fokkal csökkentik a mosóvíz hőmérsékletét. Sőt, egyes jelentések szerint a hideg vízben történő mosás káros hőhatás nélkül megnövelheti a ruhák élettartamát.

Forrás: Energysage

A figyelmetekbe ajánljuk