megfázás

5 + 1 tipp, hogy hamar túl legyünk a téli megfázáson

Ugyan a megfázás ellen nincs klasszikus gyógymód, de van néhány ígéretes étrend-kiegészítő és élelmiszer, amivel lerövidíthetjük a betegség idejét.


Egy drogériában a legtöbb termék azt állítja, hogy lerövidíti a megfázás időtartalmát, ezek közül csak kevésnek van szilárd, tudományos alapja. A Helthline gyűjtötte ki azokat a szereket, amelyekről bebizonyították már, hogy valóban segít egy megfázás esetén.

Ez is érdekelhet: 4 házi praktika a kínzó torokfájás ellen

C-vitamin 

Önmagában a C-vitamin nem valószínű, hogy megelőzi a megfázást, ellenben több vizsgálat is arra jutott, hogy csökkentheti a megfázás időtartamát. Egy 2013-as áttekintés szerint a rendszeres (napi 1-2 grammos) vitaminpótlás felnőtteknél 8 százalékkal, gyermekeknél pedig 14 százalékkal csökkentette a megfázás időtartamát – emellett összességében csökkentette a megfázás súlyosságát is.

A C-vitamin ajánlott napi adagja általában a férfiaknak 90 milligramm, nem terhes nőknek pedig 75 mg. A felső határon (2000 mg) lévő dózisok viszont már mellékhatásokat is okozhatnak, ezért a nagyobb dózisok bármilyen hosszú ideig történő bevitele nem ajánlott.

Cink

Ugyan a megfázással és a cinkkel kapcsolatos közel három évtizedes kutatások vegyes eredményeket hoztak, de egy 2017-es áttekintés szerint a cinkpasztillák segíthetnek abban, hogy gyorsabban túljussunk a megfázáson: átlagosan 33 százalékkal csökkent a megfázás időtartama, ami azt jelentette, hogy a várható időtartam előtt pár nappal már enyhülő tünetek jelentkeztek a résztvevőknél. .

Fontos megjegyezni, hogy az ezekben a vizsgálatokban alkalmazott adagok – napi 80-92 mg– - jóval magasabbak, mint az ajánlott napi maximum.Az áttekintés azonban rámutat arra, hogy bizonyos állapotokban akár napi 150 mg cinket is szedhetünk akár hónapokig is, minimális mellékhatással.

Kasvirág

Több tanulmány szerint is a kasvirág megelőzheti vagy lerövidítheti a megfázást. A lila kúpvirágból készült gyógynövény-kiegészítő tabletta, tea és kivonat formájában is megtalálható.

Egy 2012-es tanulmányban, amely a kasvirág pozitív hatásait mutatta ki megfázás esetén, a résztvevők négy hónapon keresztül napi 2400 mg-ot szedtek belőle: egy részük viszont mellékhatásokról, például hányingerről és hasmenésről számolt be.

Érdemes orvossal beszélni, mielőtt kipróbálnánk a kasvirágot, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nincs hatással más, általunk szedett gyógyszerre vagy étrend-kiegészítőre.

Céklalé

Egy 2019-es tanulmány 76 diákot követett nyomon, akiknél fennállt a megfázás kockázata a stresszes vizsgaidőszak alatt. Azok, akik naponta hétszer ittak kisebb mennyiségű céklalevet, kevesebb megfázásos tünetet mutattak, mint azok, akik nem ittak. A tanulmány szerint a szer különösen hasznos volt az asztmás diákok számára.

Mivel a céklalé magas nitráttartalommal rendelkezik, ezért növeli a szervezet nitrogén-oxid termelését, ami megvédhet minket a légúti fertőzésektől.

Méz

Ha a gyerek a betegsége miatt rosszul alszik, próbáljuk ki a mézet, ami az egyik legmegbízhatóbb gyógymód, hogy legyűrjük a megfázást. Egy 2012-es tanulmány kimutatta, hogy egy kanál méz lefekvés előtt segíthet a gyerekeknek jobban aludni és csökkenti az éjszakai köhögést – emellett segíthet a torokfájás csillapításában is.

Pihenés és folyadékbevitel

A legtöbb szakember azt javasolja, hogy megfázás esetén a legjobb, ha nem sajnáljuk a pihenést. Bár csábító lehet, hogy megpróbáljuk testmozgással erősíteni az immunrendszerünket, valószínűleg az a legjobb, ha néhány napig csak az ágyban fekszünk. Sőt: ha nem alszunk eleget, azzal még a megfázás kockázatát is növelhetjük.

A pihenés mellett pedig a folyadékbevitel a legjobb módszer, hogy megszabaduljunk a megfázástól.

Egy forró tea, víz vagy éppen egy húsleves is remekül hidratál, ha lázasak vagyunk. Emellett fellazíthatják a mellkasunkban és az orrjáratainkban lévő torlódásokat, így lélegezni is tudunk majd.

Messziről kerüljük el azonban a koffeint és az alkoholt, mert ezek dehidratálnak, nem mellesleg akadályozzá a gyógyuláshoz szükséges alvás vagy pihenés minőségét.

A figyelmetekbe ajánljuk